//

Ватиканську делегацію не пустили у В’єтнам

Ватиканській делегації, яка мала 1-3 квітня провести розслідування у справі беатифікаційного процесу покійного кардинала Френсіса Хав’єра Нгуєна Ван Туана, не видали віз для поїздки у В’єтнам.


Як повідомив місцевий парох о. Пітер Нгуєн Хуу Джіай, ватиканська делегація не зможе допитати свідків у справі беатифікації, оскільки уряд не захотів видати їм візи.


О. Джіай і ще дев’ять осіб мали дати свідчення трьом делегатам з Папської Ради справедливість і мир. Він вважає, що відмова у видачі віз пов’язана із незадоволенням представників влади щодо процесу беатифікації. Кардинал Туан провів 13 років в ув’язненні після того, як його призначили коад’ютором Сайгону всього за сім днів до встановлення комуністичної влади в Південному В’єтнамі в 1975 році.


Стало також відомо, що двоє представників служби безпеки 23 березня навідались до католика-мирянина Джакоба Хоанг Мінх Чау, котрий також мав дати свідчення ватиканській делегації. 87-річний пан Чау розповів представникам поліції, що в дитинстві товаришував із покійним кардиналом Туаном, і що останній був доброю людиною, любив рибалити і часто ділився своїм уловом з потребуючими.


Кардинал Туан народився 17 квітня 1928 року в Хюе. Перед призначенням єпископом єпархії Нха Транг у 1967 році був ректором місцевої нижчої семінарії та генеральним вікарієм архиєпархії.


За матеріалами ucanews.com