//

Апостольські Нунції у Мексиці й на Кубі про очікування місцевих мешканців, пов’язані з візитом Папи

У зв’язку з приготуванням до Апостольської подорожі Папи Бенедикта XVI до Мексики й на Кубу, що триватиме від 23 до 29 березня 2012 р., у середу, 21 березня, у Ватикані не було звичної в цей день тижня загальної аудієнції.

 

Які ж сподівання Церкви та латиноамериканських народів щодо відвідин Святішого Отця. Про це журналісти Ватиканського Радіо запитали Апостольських Нунціїв, які служать у згаданих країнах.

 

Архиєпископ Крістоф П’єрр, який вже понад 5 років виконує дипломатичне служіння Апостольської Столиці у Мексиці, розповів, що мексиканський народ є глибоко релігійним, який ще досі пам’ятає зустрічі з блаженним Іваном Павлом ІІ. Але також йдеться про країну, яка терпить від насильства, пов’язаного з сумним явищем наркоторгівлі, війни між наркокартелями. «Мені здається, – зазначив представник Святішого Отця у Мексиці, – що всі очікують подорожі Папи та зустрічі з Бенедиктом XVI з великою надією. Це буде коротша подорож від тих, які здійснив Іван Павло ІІ, але те, що можна відзначити в людях, це сподівання почути слово віри, щоб вистояти у цей непростий період». Саме надія, закорінена у вірі, є, за словами Апостольського Нунція, характерною ознакою мексиканського народу. І на очікування Папи слід дивитися в тому ж ключі. «Люди визнають у Папі Наступника святого Петра, Главу Католицької Церкви. Люди почуваються частиною цієї Церкви і, без сумніву, приймуть Папу як того, який допомагає надіятися та з оптимізмом дивитися в майбутнє», – зазначив архиєпископ П’єрр.

 

Візит Бенедикта XVI на Кубу збігся з завершенням паломництва статуї Пречистої Діви Марії Милосердя дель-Кобре усіма дієцезіями цієї острівної країни, тож журналіст Ватиканського Радіо запитав архиєпископа Бруно Мусаро, Апостольського Нунція на Кубі, про те, чи можна говорити про «весну віри» між кубинцями?

 

«Саме таке відчуття мали священики та єпископи під час цієї Марійської прощі», – відповів він, додаючи, що можна було на власні очі переконатися в тому, якою живою є набожність до Пресвятої Богородиці серед простого люду. Остання така подія відбувалася ще 50 років тому і сучасні покоління цього не пам’ятають, знаючи лише з розповідей своїх батьків та дідусів й бабусь. А теперішні відвідини кожного містечка та навіть села в усіх одинадцяти дієцезіях, пробудили, за словами Апостольського Нунція, такий ентузіазм і запал, якого навіть не сподівалися.

 

Згадуючи про візит блаженного Івана Павла ІІ, архиєпископ Мусаро, посилаючись на свідчення місцевого духовенства, зазначив, що він спричинився до того, що люди почали повертатися до Церкви: «Якщо раніше вони боялися приходити до церков, то тепер більше н мають страху, а храми знову поволі стають місцем зустрічі християнської громади».

 

Щодо очікувань від чергового візиту Папи, Нунцій зазначив, що на фоні певної відкритості, яка почалася на Кубі протягом останніх років, люди сподіваються, що присутність Бенедикта XVI допоможе суспільству ще більше відкритись, а також дасть поштовх до примирення мешканців країни.

 

Джерело: Радіо Ватикан