//

Конкордат між Ватиканом з Чорногорією майже готовий до підписання

Переговори з підписання конкордату між Святим Престолом і Чорногорією наближаються до завершення. Очікується, що в травні або червні 2012 р. Президент країни Філіп Вуянович під час поїздки до Ватикану підпише документ, заявив Апостольський нунцій в Чорногорії архиєпископ Алессандро Дерріко. У минулі дні ще були внесені невеликі зміни в документ на прохання прем'єр-міністра Ігоря Лукшича. Конкордат замінить попередню угоду, яка була підписана в 1886 р. з тодішнім Князівством Чорногорія. Треба зазначити, що з більшістю інших посткомуністичних країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи Святий Престол починаючи з 1990 р. уклав уже угоди.

 

У Чорногорії проживають 22 тис. католиків. Більшість жителів країни - православні. Католицька Церква складається з двох єпархій: архиєпархії Бар і єпархії Котор. У першій, половина католиків - албанці. Друга частина віруючих архиєпархії Бар як і майже всі католики єпархії Котор - хорвати, які розмовляють хорватсько-чорногорською мовою. Цікаво, що Котор відноситься до Спліт-Макарської митрополії, а місцевий єпископ є членом Конференції Єпископів Хорватії.

 

Уряд Чорногорії планує також підписання угоди з двома Православними Церквами в країні, до яких належить близько 72% населення. На жаль, дві конкуруючі між собою Церкви не визнають легітимності одна одної.

 

За матеріалами radiovaticana.org