//

У Рівному назріває міжконфесійний конфлікт

Українська Православна Церква Київського Патріархату занепокоєна тим, що священнослужителі УПЦ (МП) хочуть забрати собі Свято-Воскресенський собор в обласному центрі та ще й приміщення канцелярії та духовної семінарії. Про це повідомляє ТРК «Рівне 1».

 

На захист інтересів УПЦ КП вже стали місцеві націонал-демократи. Обласний осередок УНП, зокрема, поширив заяву, у якій стверджується, що Рівненська єпархія УПЦ (МП) провокує міжконфесійний конфлікт, бо зазіхає на власність іншої конфесії. На доказ показують листи зі зверненнями до керівництва держави під котрим збирають підписи вірян УПЦ (МП) – просять у власність Почаївську лавру та Свято-Воскресенський сбор у Рівному.

 

«Зрозуміло, що дана ситуація викличе реакцію з боку УПЦ КП, патріотичної громади, організацій, - веде мову Світлана Ніколіна, голова РОО УНП, - За півроку до виборів у Рівному можне з’явитися маленька гаряча точка. Тому органи держвлади, СБУ повинні надавати по рукам тим, хто робить такі речі».

 

Секретар Рівненської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) о. Іван Солодчук у телефонній розмові збір підписів підтвердив. Однак зауважив, що від офіційних коментарів керівництво єпархії поки утримається. Тим часом у Київському Патріархаті мовчати не збираються.

 

«Наша реакція є адекватною. Київський Патріархат теж розпочав акцію під назвою «Не віддамо святині України Московському Патріархату!» Майже 20 років УПЦ КП має всю відповідну документально-правову базу для користування як культовою спорудою собором і приміщенням єпархіального управління» - заявив протоєрей УПЦ КП Сергій Лучанін..

 

Історія Свято-Воскресенського собору бере свій початок у серпні 1890 року. На закладенні був присутній російський цар Олександр ІІІ. У 1931-му, за часів польської держави собор після ремонту і поновлення розписів було освячено вдруге.

 

Собор функціонував і в часи ІІ світової війни. Там тоді почергово відправляли Богослужіння церковнослов’янською і українською мовами. У 50-их роках храм навіть пропонували знести, а на його місці звести багатоквартирний будинок з магазином на першому поверсі.

 

Церковній громаді споруду повернули вже у квітні 1989-го. А з 1992 року собор розділено на 2 храми - у верхньому відправляє службу Київський Патріархат, у нижньому - Московський. За часи свого існування Свято-Воскресенський собор у Рівному не раз змінював і власників, і навіть призначення. Останні 20 років тут, у верхньому і нижньому храмах, моляться єдиному Богові 2 конфесії християнської, Православної Церкви. Вже менше ніж за місяць віряни обох Патріархатів мають зібратися тут разом, щоб освятити великодні кошики. Та чи буде на свято Воскресіння Господнього мир у Свято-Воскресенському соборі - знає один лише Бог.

 

Джерело: РІСУ