//

Тижневий огляд: переслідування християн (11.03.-17.03)

12 березня повідомляється, що найменше 10 людей загинули в нігерійському місті Джос при нападі на католицьку церкву, який імовірно здійснив смертник на замінованій машині.


Пакистанський поліцейський і його спільник зґвалтували 14-річну дівчинку-християнку, повідомляє AsiaNews. Злочин вчинено «захисником порядку» у будинку бабусі й дідуся, котрих провідувала дівчинка.


За даними 13 березня читаємо, що трьох солдатів сенегальської армії було вбито і чотирьох поранено 11 березня у південній області Седхіоу. Вони потрапили у засідку, організовану невідомими озброєними особами. Солдати супроводжували віруючих-християн, які прямували до католицького санктуарію Діви Марії Миру в Тементо.


В Індії в Архиєпархії Куттак-Бхубанешвар (штат Орісса) односельчани перерізали горло чоловікові, який нещодавно навернувся у католицтво, звинувативши його у «чаклунстві».


Репресії проти християн в Ірані помітно посилилися за останні тижні, повідомляє іранське християнське агентство MohabatNews. Надійшли відомості про арешт ще одного наверненого з ісламу в християнство жителя іранського міста Ісфахан – Фаріборза Парс-Неджад.


14 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що уряд Судану позбавив громадянства від 500 до 700 тисяч християн і наказав їм переїхати з цієї країни, де більшість становлять мусульмани, до нещодавно утвореного Південного Судану.


На 26 березня у китайській єпархії Далі заплановані перші священичі свячення після встановлення церковної єрархії у Китаї в 1946 році. Однак занепокоєння у єпархії викликала звістка про те, що церемонію має очолити незаконно висвячений єпископ.


За 33 роки, що минули після ісламської революції, жодної людини не стратили через віру, – заявив в ООН представник Ірану Мохаммад Джавад Ларіджані.


У індійському штаті Орісса, який має сумну славу після антихристиянської різанини 2008 року, знову убитий християнин.


Інтернет-кампанія зібрала 1,1 млн. підписів за звільнення засудженого до смертної кари за «богохульство» іранського пастора Юсефа Надархані.


Згідно з інформацією за 15 березня читаємо, що група з 50 активістів та політиків звернулась із закликом до уряду Пакистану звільнити християнку, ув’язнену ще з 2010 року.


16 березня повідомляється, що Патріарх Еритрейський Антоній, якого незаконно позбавили влади і заарештували за переконання, страждає діабетом. Його стан погіршується через відсутність медичної допомоги. Патріарха утримують у закритому приміщенні з січня 2006 року.


Про будні Асії Бібі – пакистанської християнки, яка чекає смертної кари за нібито скоєне блюзнірство проти ісламу, – розповідає французька журналістка Анн-Ізабель Толле.


За даними 17 березня читаємо, що головний муфтій Саудівської Аравії шейх Абдуль Азіз Абдалла закликав зруйнувати всі християнські церкви на Аравійському півострові.