//

Сьогодні вибухнула радістю Загребська катедра

Головуючи на Св. Літургії з нагоди 10-ої річниці смерті кардинала Франє Кухаріча у Загребські катедрі, Загребський Архиєпископ Високопреосвященний кардинал Йосип Бозаніч проголошенням початку беатифікаційного процесу благопокійного кардинала Кухаріча викликав сплеск бурхливої радості присутніх.


«Оскільки виповнився канонічний час – сьогодні маємо 10-ту річницю з дня смерті благопокійного кардинала Франє Кухаріча, спостерігаючи зріст молитовної пов’язаності вірних з благопокійним кардиналом, а також опираючись на особистий досвід життя поряд благопокійного кардинала від 1997 року до 11 березня 2002 року, сьогодні я проголошую те, що від мене вимагає Церква – початок канонічного беатифікаційного процесу, який має дослідити життя і християнські чесноти благопокійного кардинала Кухаріча. Тому найближчим часом буде іменовано постулятора у цій каузі», - такими словами теперішній Загребський Архиєпископ проголосив початок беатифікаційного процесу свого попередника, який 10 років тому відійшов у вічність у загальній опінії святості.
У своїй проповіді кардинал Бозаніч особливо наголосив чесноти, які за життя визначали кардинала Кухаріча, зокрема наголосивши, що в часі Війни за незалежність кардинал був проповідником надії і примирення, оборонцем прав хорватського народу і великим свідком віри.


Кардиналу Бозанічу, окрім чисельних священиків, співслужили Апостольський нунцій у Республіці Хорватія Архиєпископ Маріо Роберто Касарі, військовий ординарій Хорватії єпископ Юрай Єзерінац, єпископи-помічники Загребської Архиєпархії: Валентін Позаіч, Іван Шашко, Мійо Ґорскі.

 

За матеріалами ika.hr

 

Довідка «Католицького Оглядача»:

 

Благопокійний кардинал Франьо Кухаріч (Franjo Kuharić) народився 15 квітня 1919 року в селі Ґорні Прібіч в Хорватії, як тринадцята, наймолодша дитина вбогої селянської родини. Теологічний студій завершив на Богословському факультеті Загребського Університету. Священичі свячення отримав з рук блаженного Алойза Степінца, Загребського Архиєпископа 15 липня 1945 року. Це час страшного переслідування Церкви зі сторони югославського комуністичного режиму. У проповіді з нагоди свячень бл. Архиєпископ Степінац, звернувшись до нововисвячених єреїв, сказав: «Посилаю вас у криваву купіль». Ці слова стали реальністю цього покоління священиків, багато з яких своєю мученицькою кров’ю посвідчили свою вірність Христу та Його Церкві.


Комуністичний режим пробував вбити молодого священика Франю Кухаріча двічі. Перший раз у Раковому Потоці 1947 року і другий раз у Яковлі 1948 року. В обох випадках Франьо Кухаріч чудесно вижив. Сам кардинал пізніше свій чудесний порятунок приписував заступництву Пречистої Діви Марії.


3 травня 1964 року Франьо Кухаріча поставлено єпископом-помічником Загребської Архиєпархії. Коли папа Павло VІ у серпні 1969 іменував тодішнього Загребського Архиєпископа Франю Шепера Префектом Конгрегації з питань віри, єпископ Франьо Кухаріч був іменований апостольським адміністратором Загребської Архиєпархії. 16 червня 1970 року Франьо Кухаріча іменовано Загребським Архиєпископом. 2 лютого 1983 року блаженний папа Іван Павло ІІ іменував Архиєпископа Кухаріча кардиналом з титулом хорватської церкви св. Єроніма в Римі.


11 березня 2002 року кардинал Франьо Кухаріч, Архиєпископ-емерит, відійшов у вічність в Архиєпископському палаці у Загребі.


За свого життя кардинал Кухаріч з великою симпатією відносився до України, особливо до українських греко-католиків. Враховуючи глибокі культурні зв’язки між Галичиною та Хорватією блаженний папа Іван Павло ІІ у 1995 році іменував кардинала Франю Кухаріча своїм особистим легатом в Україні на святкування 400-річчя Берестейського порозуміння. Так кардинал Кухаріч став першим громадянином Республіки Хорватія, який отримав українську візу в українському посольстві у Республіці Хорватія.