//

О. Ломбарді нагадує про річницю землетрусу в Японії

Директор Ватиканського радіо і Прес-секретар Святого Престолу, італійський єзуїт о. Федеріко Ломбарді нагадав про сильний землетрус, який рік тому сколихнув Японію і викликав багато людських жертв. «Сильний землетрус, який вдарив по Японії 11 березня минулого року залишиться в пам'яті не тільки народу цієї країни, але всього світу», – зазначив о. Ломбарді. – «Також і жахливе цунамі в Індійському Океані, що сталося у грудні 2004 р. і забрало сотні тисяч жертв».


Священик підкреслив, що в наслідок японського землетрусу і цунамі загинуло близько 20 тис. осіб. «Він несподівано прийшов у країну, яка живе з такими катастрофами протягом століть, але до цього була не підготовлена. Продовження катастрофи пов'язані з аварією на атомній електростанції «Фукусіма», наслідки якої будуть відчуватися ще протягом тривалого часу. Довіра до науки, заходи безпеки, вся добре організована енергетична політика країни стоять під питанням. Сьогодні в Японії функціонують чотири атомні реактори, в той час як робота 50-ти була припинена», – розповів єзуїт.

 

О. Ломбарді зазначив, що вчені думають, що торішня катастрофа створила нестабільну ситуацію і зараз можливий інший сильний землетрус. «Життя, очікування змінилися. Ми всі дивилися з захопленням на те, з якою хоробрістю, гідністю і солідарністю японський народ відповів на цю трагедію і зорганізувався, щоб пережити її наслідки», – сказав священик. Він також нагадав, як у Велику П'ятницю, відповідаючи на питання японської дівчинки під час телевізійної програми, Папа говорив: «Я теж питаю, чому це сталося. Ми не маємо відповіді, але знаємо, що Ісус страждав, як ви, безневинно. Бог нас любить і стоїть поруч. Одного разу ми зрозуміємо, що і ці страждання не були безуспішними. Будь впевнена, ми разом з тобою, з усіма японськими дітьми, які страждають. Молімося разом, щоб світло прийшло до вас якомога швидше».

 

«Перед обличчям трагедії, яка більша за нас, не втрачаймо надії і маймо здатність знайти глибокий сенс нашої долі, нашого буття на спільному земному шляху», – закликав о. Ломбарді у своїй щотижневій рубриці «Octava Dies» на Ватиканському Радіо.