//

Перед сьогоднішніми виборами у Словаччині молилися і постили 40 днів

Упродовж 40-ка днів словаки постили і молилися, щоб владу в країні перейняли люди розумні та вірні моральним принципам. Сьогодні, 10 березня, у них проходять дострокові парламентські вибори. Виборча кампанія супроводжувалася загальною соціальною апатією, відбулося зниження довіри до політичної еліти. Ця ситуація, однак, викликала ініціативу громадян, що дає надію на майбутнє.

 

Саме під час цієї виборчої кампанії вперше за багато років словаки вийшли на вулиці, протестуючи проти корупції, що діє на межі між владою і бізнесом, і зачіпає майже всі правлячі політичні партії останніми роками. Перед цими виборами тисячі словаків взяли участь у кампанії «40 днів посту і молитви за вибори». На заклик Громадської асоціації християнських спільнот  понад 2 500 осіб всієї країни збирали людей доброї волі молитися про те, щоб владу в державі перейняли люди розумні, відповідальні та вірні моральним принципам.

 

Громадська асоціація християнських спільнот існує в Словаччині з 1990 року і зараз поєднує близько восьми тисяч молодих людей, що працюють в понад 500 спільнотах. Щороку вони проводять низку національних проектів для того, щоб активно брати участь у суспільному житті.

 

Восени 2011 року, після 18 місяців перебування при владі, припинив діяльність правовий уряд прем'єр-міністра Івети Радічової. Тепер голосів виборців прагнуть понад 26 партій і угрупувань. Згідно з опитуваннями громадської думки, найкращі шанси з майже 40% підтримкою має ліва партія з лідером Робертом Фіцо, який уже був при владі у Словаччині в 2006-2010 роках. Християнські демократи на чолі з Яном Фігелем є на другому місці в опитуванні, отримавши понад 10% підтримки.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie