//

Час для євангелізації

Численні спроби актуалізації католицизму виявилися невдалими. „Одним з викликів, які вже давно стоять перед Церквою, є справа встановлення нових форм євангелізації” – вважає публіцистка „L'Osservatore Romano” Лучетта Скараффія.

 

Так було після кризи, яку викликала в Церкві Реформація і після французької революції. „Ми мусимо визнати, що у важкому і в багатьох відношеннях драматичному минулому столітті численні спроби актуалізації католицизму виявилися невдалими і не принесли позитивних результатів: мається на увазі, наприклад, деякі форми теології визволення чи наближення до досвіду мультирелігійності, також коштом відсунення на другий план християнської правди” – пише п. Скараффія.

 

На думку публіцистки, „сьогодні ми стоїмо перед шляхом, ще менш розбірливим, перед завданням, яке надмір голосів заперечення робить надзвичайно важким”. „Правдою однак є також те, що після десятиліть ми знаходимося в моменті, який знову відкритий на слухання Євангелія. Великі утопії, якими пробують замінити релігію на Заході виявилися небезпечною ілюзією: після падіння комунізму ми сьогодні є свідками моделі життя, концентрованого на самореалізації індивіда, поразки сексуальної революції, яка повинна була гарантувати всім щастя, а тим часом принесла самотність і біль. Тому існує більш реальна можливість того, що ми будемо вислухані” – підтверджує публіцистка ватиканської газети, подаючи приклади кризи в багатьох сферах, від виховання до служби здоров'я. На її думку, вони створюють можливість для євангелізації, і потрібно навчитися її використовувати.

 

За матеріалами ekai.pl