//

Насамперед діє Святий Дух, – о. Раньєро Канталамесса про реколекції для Папи

Папа Бенедикт XIV ще 1743 року вирішив, що функцію папського проповідника буде вершити реколектант, приналежний до Братів Менших Капуцинів. Цієї п'ятниці, 9 березня, у Ватикані розпочалися великопосні реколекції, які традиційно проводить о. Раньєро Канталамесса, що виконує цю функцію від 1980 року. Цьогоріч він буде говорити про чотирьох Докторів Східної Церкви.


«L’ Osservatore Romano» сьогодні публікує інтерв’ю з о. Раньєро Канталамессою, у якому проповідник Папи, який вершить цю функцію вже тридцять два роки, розповідає, що незважаючи на це, «знаходити нові оригінальні імпульси для реколекцій не так складно, тому що Слово Боже невичерпне… Євангеліє живе кожен раз, коли ви відкриваєте його і застосовуєте на практиці».


«Також, – каже реколектант, – треба не забувати про Божу благодать». «І в будь-якому випадку, насамперед діє Святий Дух, якого я із задоволенням можу порівняти – хоча це може виглядати на відсутність поваги – зі суфлером у театрі: він є, але його не видно, а все ж без нього вистава не відбулась би».

 

За словами священика, він цього року розповідатиме про чотирьох Докторів Церкви, бо  ця ідея прийшла до нього з Послання до Євреїв, в якому автор говорить: «Пам'ятайте наставників ваших, наслідуйте їхню віру» (13, 7). У кожній з чотирьох проповідей він підкреслює один з аспектів доробку цих вчителів віри, їхню здатність привести нас до відкриття віри, якою треба жити, а не тільки визнавати.


Кожного з чотирьох Отців Церкви священик називає «гігантом» у зв'язку з певною догмою. «Кожен з них розробив один з основних принципів нашої віри: Атанасій – Божественність Христа, Василій – Святого Духа, Григорій Богослов – Трійці, а Григорій Нісський – пізнання Бога».


На питання, хто з них є найближчим до богословської чутливості Йозефа Ратцінгера, о. Раньєро відповів, що «Григорій Ніський є найближчим до теперішніх проблем Папи Бенедикта XVI, бо у своїх роздумах він шукає доріг, за допомогою яких людина може досягти до Бога».

 

За матеріалами: deon.pl