//

Деяку інформацію про домагання серед священиків фальсифікували

«Жертви, яких сексуально використовували священики» (SNAP) – найстарша і найбільша організація у США, яка займається підтримкою скривджених духовенством – публікувала фальшиву інформацію і співпрацює з непрофесійними консультантами.

 

Це визнав голова організації, Девід Клогессі, коли давав свідчення в суді. Одного з адвокатів SNAP звинувачено в порушенні заборони на публічні висловлювання у справі імовірних сексуальних домагань.

 

В інформації, опублікованій на прес-сторінці SNAP, організація виклала подробиці судового розгляду, який ще триває, у справі священика зі штату Міссурі.

 

В позасудовому свідченні, проведеному за розпорядженням судді, який розглядає цю справу, у відповідь на запитання, чи його організація коли-небудь публікувала інформацію фальшивого змісту, Клогессі просто відповів: «Звісно». Після цього, за порадою своїх адвокатів, він відмовився відповідати на шерег запитань. Однак визнав, що він сам не має відповідної освіти, яка дозволяла б йому формально бути ліцензованим консультантом, що підтримує жертви насильства чи домагань. І додав, що не впевнений, чи інші працівники SNAP посідають належну кваліфікацію у сфері таких консультувань. Він не знав, чи організація платила від імені жертв за допомогу ліцензованим консультантам. Не міг дати визначення таких ключових термінів, як «синдром травми зґвалтування», «витіснення пам’яті» або описати процедуру збирання доказів у разі ґвалту.

 

Тривалий час організація SNAP зазнає критики за те, що замість надання професійної допомоги жертвам сексуальних зловживань займається насамперед нападками на Католицьку Церкву. Клогессі завзято критикував опубліковану 2002 року Конференцією єпископів Америки «Хартію захисту дітей і молоді», яка формулює нормативи дій Церкви у разі звинувачень у сексуальному використанні малолітніх з боку духовенства. Він вимагав повної прозорості дій єпископів, однак – як сам підкреслював – його організація має діяти, виходячи з інших, ніж Церква, «стандартів прозорості». То саме SNAP вимагала поставити Бенедикта XVI перед міжнародним трибуналом у Гаазі за «затушовування злочину проти людства».

 

Найближчими днями суддя вирішить, чи Клогессі буде зобов’язаний повернутися до питань, на які він не побажав дати відповідь під час слухання.

 

Джерело: CREDO