//

Лівійські повстанці осквернили могили християн

Лівійських повстанців, які були звільнені від суворого режиму полковника Каддафі, було знято на відео під час того, як вони розгромили могили більш ніж 150 британських солдатів, загиблих у Північній Африці під час Другої світової війни. На відеоролику, що був розміщений в Інтернеті, мішенню вандалів стали надгробки та хрести на Військовому кладовищі в Бенгазі. Більше 1000 солдатів, які належали до 7-ї дивізії, були поховані там після боїв за контроль над Лівією та Єгиптом між 1941 і 1943 роками.

 

Люди, які побачили це видовище, прокоментували це такими словами «Це - нелюди, вони просто нелюди».

 

Серед могил, які були осквернені екстремістами, був також надгробок пам'яті преподобного Джеффрі Бонда, молодого (30-річного) військового священика, який загинув у 1941 році. Його племінник Девід Белл повідомив у своєму інтерв’ю, що це було «вкрай жахливо, справжня катастрофа». Описуючи преподобного отця, він сказав: "Я був дитиною, коли він помер, а для мами це був шок, вона просто обожнювала його. Вона говорила про його особливу духовну "ауру", завдяки якій він допомагав людям почувати себе краще".

 

Серед інших сплюндрованих поховань на кладовищі була також могила Джеффрі Кіза, наймолодшого лейтенанта британської армії, який трагічно загинув у віці 24 рік під час нападу на штаб-квартиру німецького фельдмаршала Роммеля.

 

Колишній дипломат Едвард Чаплін, який очолює Комісію по нагляду за військовими могилами, повідомив: «Очевидно одне: те, що трапилося – це жахливо! Просто шокує, що напади такого роду почали здійснюватися на кладовищі. Ми дуже серйозно ставимося до збереження пам'ятників тим, хто віддав своє життя на війні».

 

У телевізійній програмі Sky News Murnaghan британський міністр закордонних справ Джеремі Браун заявив, що уряд Лівії повівся "вкрай апологетично" щодо осквернення. Міністр повідомив також, що напади не були спрямовані насамперед на Великобританію і християн, і не є, так би мовити, «лівійською відповіддю» на військові дії в минулому році, коли англійські літаки взяли участь у кампанії, яка мала за мету повалити диктатуру полковника Каддафі в цій північноафриканській країні. Як сказав містер Браун, "це - жахлива історія, і люди будуть шоковані даними фотографіями. Покоління мого дідуся було воістину героїчне, коли несло службу в цій частині Африки під час Другої світової війни, і я думаю, що люди будуть шоковані тим, що вони побачать. Варто зазначити, що лівійська влада також була шокована побаченим. У нас були прямі переговори з ними і вони були вкрай вражені. Лівійська влада пообіцяла зробити все від них залежне для розв’язання цієї проблеми".

 

Також міністр заявив: «У моєму розумінні - це не лише могили британських солдатів, чи просто християн, які були спаплюжені. Сталося величезне осквернення і лівійська влада готова працювати з нами у вирішенні цього питання. Я не хочу, щоб люди думали, що це якась невдячність з боку уряду Лівії. Це не так».

 

Для християнського порталу КІРІОС Марія Місікевич,
за матеріалами telegraph.co.uk