//

Глава УГКЦ закликав молодь віддавати перевагу реальному, а не віртуальному життю

Про соціальні мережі, харизматичний рух, аборти, піст і патріотизм спілкувалася молодь Тернополя із Главою УГКЦ Патріархом Святославом (Шевчуком) увечері 4 березня.

 

На зустріч з юнаками і дівчатами владика приїхав після тижневого перебування в Унівському монастирі. Охочих послухати розмову було стільки, що у залі “Українського дому “Перемога” на 400 глядачів усі не вмістилися – багато-хто стояв між рядами і в дверях.

 

Також учасниками розмови стали усі охочі завдяки онлайн-трансляції на місцевих новинних інтернет-порталах, повідомив кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

 

«Зараз я готую аудіодиск із відповідями на питання молоді. Не знаю, чи хтось із присутніх уже надіслав свої запитання, але постараюся всім відповісти», – почав розмову Глава УГКЦ.

 

А поміж тим, свої запитання присутні могли задавати як усно, через мікрофон, так і через записки, які у залі збирали волонтери. І першим було питання про піст.

 

«Що для мене піст? Пригадую, коли я ще був дитиною, то мій дідуньо так процесійно забирав телевізор і відносив його на стрих. То означало, що програму “Час” ми не будемо дивитися,» – жартував владика.

 

У дім Шевчуків в час посту приходили сусіди, співали «Ой сину, сину, за яку провину…»

 

«Я ще то не зовсім розумів, але мені бабця пояснила,” – продовжував співрозмовник.

 

Піст, як розповідає глава Церкви, це час розквіту людини, час здобування духа, адже коли приходить піст, християнин повинен пробудитися».

 

Натомість у темі соціальних мереж молодих людей цікавить, як виявляється, межа заангажованості у них.

 

«Сьогодні новітні засоби комунікації дають прекрасну нагоду до спілкування. Але спілкування – це спосіб між особового контакту. І якщо ти вмієш спілкуватися з живою людиною, то соціальна мережа допомагає. Я був єпископом в Аргентині. Це країна, що у шість разів більша за Україну. І по ній розкидані 15 наших священиків. Навіть дзвонити до них щодня було дорого. Тому ми спілкувалися через Skype. І от я питаю священика, чи все добре? Він каже, що так. А я йому: “Ой, бачу, що не все – твоє ліве око каже…» із посмішкою розповідає Патріарх Святослав.

 

Але для того, аби розуміти людину на відстані, потрібно її знати у реальному житті, наголошує він.

 

«Якщо, наприклад, замінювати живе спілкування між особами віртуальним, то є велика небезпека втратити різницю між живою і віртуальною дійсністю. Я мав приятеля, який довго спілкувався з дівчиною через соціальні мережі. Дуже довго це все тривало, а потім було велике здивування, що вони – сусіди, і живуть через стіну одне від одного. Тому зустрічайтеся між собою! Потрібно бути господарями свого часу», – підсумовує першоієрарх.

 

Джерело: РІСУ