//

Блаженніший Святослав пояснив, чому погані речі стаються з добрими людьми

На зустрічі з молоддю Тернополя Блаженніший Святослав Шевчук мав нагоду пояснити як стається так, що погані речі стаються з добрими людьми. Для цього він нагадав випадок з життя святої Терези з Авілю, іспанської містички, що зробила реформу в монашестві Іспанії. Коли вона одного разу вона мала нещастя зламати ногу, то казала: «Боже, Боже, як ти так зі своїми друзями поступаєш. Ти можеш поступати так з іншими людьми».


Отже, Блаженніший наголосив, що бути християнином – не означає купити страховий поліс і бути застрахованим від різних труднощів, невдач, адже християнин – це той, хто вміє кожну трудність, кожну невдачу, кожне страждання перетворити на капітал, на засіб зросту, дозрівання. Тому християни, пояснив глава УГКЦ, – це не є люди, які не страждають на тому світі або не зазнають прикрощів, ми це робимо по-іншому. Ми бачимо якийсь глибокий сенс у тому всьому, що з нами стається. Бачимо, що через ті чи інші нефортунні випадки Господь Бог чогось навчає, до чогось веде, до чогось готує.

 

Господь Бог вміє всяке зло перетворити на добро, але Бог нікому не бажає зла, –наголосив Блаженніший. – Він є чисте добро, вічна любов. І та вічна любов до нас сяє незалежно від того чи ми знаєм про це чи не знаєм, чи приймаємо чи не приймаєм, чи ми є добрі чи ми є злі, чи нам є легко чи нам є тяжко. Та Божа любов завжди до нас світить. І, очевидно, що веде нас до того зросту і дозрівання, до мужа зрілого, як каже апостол Павло у Христі.

 

Насамкінець розмови з молоддю Блаженніший розповів про патріотичне виховання. Він зауважив, що якщо немає патріотичної складової, то виховання справді має великий недолік. Тому що патріот – це той, хто любить свою батьківщину, любить свою землю, яка його годує, любить свій народ, який дає йому життя, сучасне і майбутнє. Якщо ми не любимо тих, хто нас любить, ну то як ми будемо любити наших ворогів, узагальнив глава УГКЦ і додав, що справжній християнин повинен бути патріотом своєї країни, тому що повинен вміти любити свій народ, свою державу і ту землю, на якій він живе.