//

Угорщина згадує кардинала Міндсенті – мужнього борця з диктатурами

В Угорщині відбуваються урочисті заходи та наукові конференції з нагоди 120-річчя від дня народження слуги Божого кардинала Йозефа Міндсенті, Архиєпископа Естергом-Будапешстського, мужнього борця з фашистською і комуністичною диктатурами. Говорячи про постать єрарха під час конференції, організованої Молодіжним товариством християнських демократів Угорщини, заступник прем'єр-міністра цієї країни Цібар Наврашиш зазначив, що "людина, яка йде за своїми цінностями не є жертвою, але лицарем, який в кінці перемагає". Політик нагадав, що комуністичний режим в Угорщині намагався змусити Церкву мовчати, "щоб була як індіанці в резервації і не виходила звідти".

 

Інший учасник конференції, заступник голови Молодіжного товариства християнських демократів Угорщини Гергелі Гаал зазначив, що приклад кардинала Міндсенті є актуальним для сучасної Угорщини і всієї західної цивілізації, оскільки вона "дуже потребує мужньої і рішучої вірності євангельським цінностям".

 

Єпископ Естергом-Будапештської єпархії Янош Шикель нагадав, що процес беатифікації кардинала Міндсенті розпочався 2006 року. Серед його особливих рис єрарх  виокремив турботу про бідних, допомогу у фінансуванні освіти дітей та молоді, захист тих, кого переслідували, також євреїв."Упродовж Адвенту і Великого Посту він жив на хлібі та воді, спав на підлозі. Завжди багато працював. Свідки розповідають, що він вже за життя був святим", – зазначив єпископ Шикель.

 

Кардинал Міндсенті 1944 року став єпископом. За допомогу польським біженцям його заарештували нацисти. Після звільнення Папа Пій XII надав йому звання кардинала. 1949 року його заарештував комуністичний уряд, але його звільнили за часів угорської революції, 1956 року. Після вступу радянських військ до Будапешта, кардинал був змушений сховатися в американському посольстві, в якому перебував упродовж 15 років. 1971 року через посередництво Павла VI отримав можливість залишити територію посольства, але без права працювати в Угорщині. Кардинал виїхав до Риму, а потім до Відня, де помер 6 травня 1975 року.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org