//

Церква ініціювала діалог між парламентарями України та Німеччини у сфері міграції

«Київські діалоги» на тему міграції, що відбулися у Берліні, завершилися парламентським сніданком у Бундестазі, у якому взяли участь німецькі та українські депутати, а також експерти у сфері міграції. Під час цієї зустрічі було обговорено основні висновки дводенної роботи та сформульовано напрямки дальшої співпраці.

 

Зустріч розпочалася вступним словом керівника «Реновабісу» о.  Штефана Дартмана, SJ, який підкреслив особливу роль Церкви у сфері міграції: «У Німеччині не дуже популярно порушувати гострі питання щодо захисту мігрантів. Щоб вони не замовчувалися, Церква зобов’язана їх піднімати. Саме тому ми тут зібралися... В українському суспільстві Церква посідає особливе місце. Зокрема, УГКЦ виконує роль своєрідного орієнтира з багатьох соціальних питань».

 

Андрій Васькович, президент МБФ «Карітас України», окреслив ключові соціальні проблеми, пов’язані з міграцією, зокрема: ситуацію дітей мігрантів, догляд за літніми членами їхніх родин, проблеми реінтеграції тих, хто повернувся.

 

За словами Тараса Стецьківа, народного депутата України,  одним із шляхів розв’язання  викликів міграції є спільна робота законодавців обох країн над врегулюванням міграційних потоків. «Ми вважаємо, що потрібно ініціювати діалог на міждержавному рівні, зокрема через українсько-німецьку міжпарламентську групу. Її потенціал використовується недостатньо. Думаю, що навесні ми могли б спробувати  організувати першу зустріч. Власне, ми вже досягли попередньої домовленості про це під час парламентського сніданку в  Бундестазі»,  - наголосив народний депутат.

 

Барбель Кофлер, депутат Бундестагу, учасник міжпарламентської групи, висловила готовність активно включитися до такої роботи. «Переконана, що користь від такої роботи отримають усі учасники», - зазначила депутат.

 

На думку Григорія Селещука, голови Комісії УГКЦ у справах мігрантів, порядок денний для міжпарламентської групи повинна готувати українсько-німецька експертна група у сфері міграції. «Адже перед нами стоїть надскладне завдання – знайти нові шляхи регулювання міграційних процесів», - зазначив він. Свою зацікавленість щодо участі в роботі експертної групи висловили д-р Гайке Дьоренбахер, виконавчий директор Німецького товариства Східноєвропейських досліджень, та Ірина Підлуська, виконавчий директор фонду «Відродження».

 

Григорій Селещук підкреслив, що «Україна має сформулювати власне бачення, з яким вона б могла вступати у міжнародний діалог. У центрі має бути людина, як першого дня зазначав Владика Йосиф (Мілян)».

 

Наступний раунд дискусії відбудеться під час круглого столу «Обличчям до людини: Церква і Держава на служінні емігрантам», що відбудеться 15 березня 2012 у Києві. Серед учасників круглого столу – Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава і Отець УГКЦ, Петро Стецюк, суддя Конституційного Суду, Оксана Іванкова-Стецюк, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, Павло Садоха, голова Спілки українців Португалії, Ігор Марков, директор Лабораторії соціальних досліджень, керівник сектору етносоціальних досліджень Інституту народознавства НАН України.

 

До числа учасників круглого столу запрошено  представників релігійних організацій, керівників державних структур, політиків,  дипломатів, науковців-дослідників, практичних виконавців у державних структурах, лідерів громадських організацій.

 

Відеозвіт про «Київські діалоги» дивіться тут.

Повідомив Григорій Селещук
Джерело:www.ugcc.org.ua