//

Римо-католики пікетують міськраду Львова

Сьогодні з 9:00 під Львівською міськрадою пікет – протестують парафіяни римо-католицької церкви. Міськрада дала їм дозвіл на проведення реколекцій в Органному залі (костел Марії Магдалини). А умов відповідних нема – виключають світло.
 

Про це кореспондентці ЗІКу повідомили учасники протесту.

 

Конфлікт між місцевою владою, дирекцією Органного залу та вірянами римо-католицької церкви у Львові триває вже більше 20 років. Зараз спостерігаємо загострення, адже він залишається невирішеним.

 

Одна з парафіянок Броніслава Трофимчук розповідає: «Питання загострилося у суботу, коли ми прийшли на богослужіння. Було відключене світло, відключені всі мікрофони. Довелося шукати подовжувача і включати світло якось нелегально. Зараз у нас з приводу Великого посту впродовж двох тижнів проводилися реколекції. Їх проведення було погоджено із головою Львівської міської ради Андрієм Садовим. Він дав дозвіл у вечірній і ранішній час проводити реколекції. І на період тривання цих реколекцій відключено світло».

 

Люди запевняють, що вимикає їм світло і не дає таким чином провести заплановані заходи дирекція Органного залу.

 

Броніслава каже: «У п’ятницю в костелі було дуже темно. Жевріло кілька ламп, сиділи у напівтемряві. На реколекції приїхав гість із греко-католицької церкви, то навіть здивувався. Каже: «Невже у вас не вистачає коштів, щоб хоча б світло засвітити»? А нам світло не включає просто Органний зал. І коли ми принесли свій прожектор та включили для підсилення освітлення, директор Органного залу дав команду виключити».

 

Власне, це спровокувало порушення хиткого перемир’я, що тривало деякий час між концертним залом і прихожами. Останні мали право проводити богослужіння, Органний зал проводив свої концерти. Але зараз знову спостерігаємо баталії навколо цього приміщення.

 

Ще одна прихожанка Юзефа Лебідко каже, що парафії цього храму, за оцінками людей, що відвідують там богослужіння, налічується близько 700 чоловік. Але церкви у користування їм не дали. Загалом наголошує, що жодної церкви прихожанам РКЦ у Львові не повернули. Ті, що є – це два костели у центрі, які й не забирали у конфесії та ще новозбудовані по віддалених районах. І попри обіцянки та затверджену на рівні законодавства свободу совісті і віросповідання, костел Марії Магдалини влада міста передала в оренду концертній організації на 20 років.

 

У таких кроках зі сторони чиновників віряни РКЦ вбачають утиски прав і свобод своєї конфесії і порівнюють це із радянським періодом.

 

Довідка ЗІКу.

Юзефа Лебідко повідомила, що костел належав римо-католикам до вступу радянських військ у Львів – до вересня 1939 року. Після цього релігійна громада ще користувалася костелом до 1962 року. У цей час ні юридичних, ні канонічних підстав для розпуску парафії не знайшли, але парафіян усе одно просто вигнали з костелу, у приміщенні якого зробили клуб Львівської політехніки. Після того були ще й інші способи використання храму. Але за 20 років незалежності, попри Закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає повернення релігійним організаціям церковного майна, жоден храм римо-католикам у Львові повернений не був. Цій громаді належать два храми в центрі Львова, але миряни зазначають, що їх ніколи і не забирали у римо-католиків. Загалом громаді належить 28 костелів. Майже всі передано УГКЦ, хоча відповідно до законодавства, майно мало повертатися тим конфесіям, від яких радянською владою воно було відібране. Віряни запевняють, що не мають претензій до інших конфесій. На всі свої храми не претендують – кажуть, що стільки і не потрібно. Але мають претензії до влади, що не вирішує десятиліттями ті проблеми, які для львівських римо-католиків є важливими.

 

Джерело: ЗІК