//

"Церква і державна влада" - нове число "Патріярхату":

«Ми маємо таку позицію, що не хочемо приймати пожертв від офіційних органів. Бо це завжди тягне за собою певну, так би мовити, «вдячність». Коли певна державна інституція чи орган підтримують якусь церковну ініціативу, що б це не було – чи будова, чи щось інше – це, звичайно, накладає певний обов’язок. Може, дещо промовчати, може, дещо не добачити, одне слово, зв’язує свободу Церкви. Це дуже небезпечна річ. Церква, щоби бути собою, мусить бути настільки свобідною, щоби, коли буде потреба, могти і своїм вірним, і всім іншим сказати, що і як». З інтерв’ю Блаженнішого Любомира на «5 каналі»

 

Тема числа

«Нинішня влада розбудовує доволі дискримінаційну політику у церковно-дерджавних стосунках»

«Що спільного з християнством має ідея «Руского міра»?», – перед цим питанням ставить читача голова Міжєпархіяльної комісії у справах мирян УГКЦ, директор Інституту родини і подружжя УКУ, викладач кафедри філософії УКУ та депутат Львівської обласної ради Юрій Підлісний. Чим можуть допомогти відповідальні та свідомі політики Церкві, як поводитися УГКЦ у нинішніх непростих обставинах – про це в інтерв’ю.

 

2010: рік великих перемін і втрат?
Тарас Антошевський

Факти, коментарі й аналіз. Автор пригадує нам вервечку численних «знакових» подій, які супроводжують президентство В. Януковича і чітко вказують на стратегію просування «Руского міра» в Україні. Де в кризі стосунків Держава-Церкви точка нашого старту? Чому в ЗМІ існує стереотип, що між Церквами й релігіями не може бути миру й порозуміння?

 

Взаємини Церкви і держави у США в прикладах і застереженнях
Андрій Сороковський

Про різні моделі співіснування релігійних спільнот та держави, заборону офіційної Церкви, про те чи живеться християнам у США краще, ніж в Україні, а також про поділ совісті державного службовця у статті Андрія Сороковського.

 

Ювілей

Патріарх Любомир - 10 років предствоятельства
Юрій Чорноморець

«…пророків не посилають, щоб вони самотужки відновили Єрусалим. Їх посилають для того, щоб відновлення Єрусалиму стало справою народу». УГКЦ має унікального Патріарха, Божий дар, чи скористаються її вірні прикладом свого Пастиря? Чи забажають перейняти його спосіб стосунку з Богом і людьми? За щире поцінування, сердечні вітання Патріархові Любомиру і дрібку конструктивної критики «низів» дякуємо автору статті – Юрієві Чорноморцю.

 

Після події

Патріарх Йосиф в контексті "Остполітік" Ватикану
о. Євген Небесняк

Здається, ця стаття, як ніяка інша наводить на питання: «Якщо ми ваші, то чому ви своїх не рятували всіма силами? Хто ми для римо-католиків?» І не свої, і не зовсім чужі. І не надто потрібні та важливі, і відкинути не можна. Свідок ватиканської «політики чемності» о. Євген Небесняк ділиться спогадами про ті події, які вже стали історією, задля того, щоби ми, греко-католики, могли краще зрозуміти самих себе через (як би це парадоксально не звучало) призму полярності часом відстороненого ставлення до УГКЦ, а часом прагнення керувати нею авторитарно й безоглядно з боку Ватикану.

 

Круглий стіл

Патріархат УГКЦ. Що далі?

«Патріархат УГКЦ – ліки як для католицизму, так і для православ’я» – формула Мирослава Мариновича. «Екуменізм, який когось відкидає – це вже не екуменізм» – Богдан Трояновський. Увазі читача пропонуємо продовження круглого столу

 

Церква і суспільство

Догналізм як соціальна проблема постмоденої Галичини
о. Орест-Дмитро Вільчинський

Поточне число журналу продовжує «врізатися» у проблему догналізму. Цього разу о. Орест-Дмитро Вільчинський розглядає це явище у соціальній площині, висновуючи, що догналізм це проблема не лише УГКЦ, і, правдоподібно, не лише України…

 

Портрети

Лицар-єпископ, що зробив Львівщину греко-католицькою
Віктор Заславський

Замальовка про життя архієпископа, який почав «писати іншу історію Галичини». «Живу і померти бажаю в вірі, що містить в собі взаємну згоду, любов та єдність християнську древню свв. Отців, Церкви Східної та Західної».

 

Східні Церкви

На шляху до католицької єдності: Вірменська Церква
Георгій Арутюнов

1700 – років історії. Від джерел, через розділення, об’єднання, розпорошення по світу і до нині. А також, особливий стосунок Вірменської Церкви до України.

 

Новини

Церква у світі

Церква в Україні

 

In memoriam

Микола Когут: людина твердої, але не твердолобої вдачі

За традицією вшановуємо пам'ять людей близьких журналові й Церкві. Нещодавно відійшов до вічності довголітній кольпортер «Патріярхату» Микола Когут. Спогадами про цю непересічну особистість ділиться голова Патріярхального товариства Рома М. Гайда.

 

ПЕРЕДПЛАТА
Джерело: patriyarkhat.org.ua