//

Архиєпископ Томазі про ситуацію в Сирії

Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві, виступаючи перед учасниками XIX сесії з прав людини на тему ситуації в Сирії, нагадав заклик Папи про необхідність негайного припинення пролиття крові та солідарності з жертвами насильства.


Також пізніше єрарх зазначив, що міжнародна спільнота хоче скерувати чітке послання до сирійської влади про категоричне неприйняття систематичного порушення прав людини, використання сили проти мирних демонстрантів, вбивства громадян, включаючи жінок і дітей.


Архиєпископ Томазі зазначив, що ситуація в Сирії є дуже делікатною і важливою, оскільки на відміну від інших країн регіону стосується рівноваги на всьому Близькому Сході. Під час виступу в Женеві єрарх висловився за потребу припинити насильство, сприяти діалогові, примиренню і пошуку згоди. Було порушено питання про гуманітарну допомогу жертвам конфлікту. Раніше, згадує Архиєпископ, серед представників меншин у Сирії: сунітів, шиїтів, християн, курдів, панував мир. Це, на думку представника Святого Престолу, допоможе знайти вихід зі складної ситуації, яка виникла сьогодні.

 

«Міжнародна спільнота в складній ситуації, в якій неможливо надати гуманітарну або військову допомогу, як це було в інших країнах. Тому необхідно шукати шлях до примирення, даючи зрозуміти, що наслідки конфлікту не будуть ігноруватися в майбутньому. Міжнародна спільнота продовжить, за допомогою закону, покарання тих, хто винен у стражданнях людей», – сказав єрарх.

 

Архиєпископ Томазі розповів, що християни в цій країні завжди жили у відносній згоді і мирі з представниками інших віросповідань. Однак зазначив, що повна дестабілізация ситуації в Сирії може призвести до конфліктів на релігійному ґрунті.

 

За матеріалами radiovaticana.org