//

Великопосна екологічна ініціатива «Екологічне навернення для порятунку створіння»

Бюро УГКЦ з питань екології розпочинає в часі Великого посту ініціативу під назвою «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка покликана допомогти повніше і глибше пережити процес покаяння, і здійснити цілісне навернення до Бога, що також передбачає по божому ставитись до своїх ближніх та всього створіння.

 

Мета ініціативи полягає в тому, щоб спричинитися до поглиблення свідомості в Церкві та суспільстві щодо відповідальності за створений Богом світ та шляхів її здійснення у повсякденному житті кожної людини.

 

Головними завданнями ініціативи є:

    Привернути увагу віруючих людей та громадськості до проблем довкілля.
    Сприяти усвідомленню їх особистої відповідальності за створений Богом світ (за ту шкоду, яку вони завдають йому, а рівночасно і самим собі).
    Сприяти поширенню екологічного вчення Церкви.
    Спонукати в часі Великого посту до покаяння та “екологічного навернення”, які мають відбутися завдяки усвідомленню гріховності безвідповідального ставлення до природного середовища і відмові від стилю життя, який є руйнівним для довкілля.
    Заохочувати до посиленої молитви та діл милосердя стосовно страждаючого довкілля.
    Запропонувати конкретні кроки для покращення стану довкілля в рамках нашої повсякденної життєдіяльності, як наприклад, загальнодоступні можливості заощадження тепла, енергії, води тощо.
    Ініціювати підтримку та розвиток відповідних освітньо-виховних та практичних заходів природоохоронного спрямування на парафіяльному, єпархіальному і загально-церковному рівнях.
    Сприяти інтенсифікації екуменічного процесу завдяки об’єднанню зусиль християнських Церков і релігійних організацій для збереження Божого створіння – природи.

 

Яким чином можна долучитись та підтримати ініціативу?

Від душпастирів очікується:

    Щоб вони інформували парафіян про великопосну екологічну ініціативу, спричинялися до осягнення її мети та головних завдань.
    У своїх проповідях та підготовці вірних до святої тайни Покаяння у часі Великого посту звертали увагу на питання християнської відповідальності за природне довкілля (відповідні імпульси та тематичні проповіді можна буде знайти на сайті Бюро УГКЦ з питань екології – ecoburougcc.org.ua).


    Хоча б в одну неділю, у часі Святої Чотиридесятниці, на Літургії виголосили на сугубій ектенії спеціальне прошення за збереження створеного Богом світу:

“Владико Вседержителю, подай нам ласку покаяння і навернення, щоб ми побачили в оточуючій природі Тебе Самого – Творця і доброго Батька та з любов’ю доглядали створений Тобою світ, молимось Тобі, вислухай і помилуй”.

 

    Ініціювали практичні акції направлені на збереження Божого створіння природи (очищення від сміття, озеленення, тощо).

 

Від віруючих людей та громадськості:

    Небайдужість і детальне ознайомлення із запропонованою в рамках ініціативи інформацією, а також прагнення усвідомити, що відповідальність за довкілля є невід’ємною складовою Віри в Бога Творця і Спасителя людини та всього світу.
    Конкретні діла милосердя до природи, які виявляються насамперед у намаганні не завдавати їй шкоди: не засмічувати довкілля, не забруднювати повітря та воду, не рвати та не купувати первоцвітів, які знаходяться перед небезпекою цілковитого знищення, не підпалювати залишки рослинності, раціонально використовувати побутові електроприлади, заощаджувати тепло, електрострум, воду...
    Сподіваємося на різноманітні нові ініціативи і практичні зусилля зі сторони віруючих та небайдужих людей, громадськості, органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямовані на покращення стану довкілля в різних регіонах та в Україні в цілому.

 

 

Звернення Бюро УГКЦ з питань екології з приводу великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння»

 

«Покайтеся, бо Небесне Царство близько» (Мт 4, 17)

Дорогі брати та сестри!

У часі Великого посту Церква запрошує нас здійснити кардинальне навернення: споглядаючи Таїнство Хреста – вмерти для гріха, беззастережно відкритись дії Святого Духа та милосердній любові Небесного Отця. Таке навернення передбачає визволення від власного егоїзму та хворобливого бажання «мати та володіти» і цілковиту орієнтацію нашого життя на Бога.

 

Опанована гріхом та поневолена споживацькою ментальністю людина не тільки деградує на особистому рівні і згубно впливає на своє соціальне довкілля, але й сіє руйнування та смерть у всьому створеному Богом світі. Сьогодні помічаємо все більше і більше «ознак смерті» в нашому довкіллі, які науковці називають симптомами екологічної кризи: забруднена вода, отруєне повітря, виснажена земля, вирубані ліси, переповнені сміттєзвалища, безповоротно вичерпані природні ресурси… Цей сумний перелік можна було б ще довго продовжувати. Планета не витримує, її лихоманить, починають давати збій її ключові системи, про що зокрема свідчать прогресуючі кліматичні зміни і зростання кількості та руйнівної сили природних катаклізмів з катастрофічними наслідками для сотень мільйонів людей.

 

Вже Святіший Отець Іван Павло ІІ поставив чіткий діагноз кризи довкілля, зазначивши, що в її основі стоїть морально-релігійна криза людини, яка, віддаляючись від Бога, перетворюється з мудрого та люблячого управителя створіння в жорстокого експлуататора та безпощадного руйнівника і таким чином стає на поріг самознищення. Відповідно, для порятунку створіння є необхідним своєрідне екологічне навернення, яке має розпочатися з ренесансу релігійності та моральності.

 

Благодатним часом для такого ренесансу є Великий піст – час покаяння, молитви та діл милосердя – час очищення від гріхів, якими ми віддаляємось від Бога, і повернення до свого Творця та Спасителя. В цьому благодатному часі Бюро УГКЦ з питань екології розпочинає ініціативу «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка має мету поглиблення свідомості щодо відповідальності за створений Богом світ та необхідності її здійснення у повсякденному житті кожної людини. Цією ініціативою хочемо привернути увагу до насущних проблем довкілля; спонукати до покаяння та цілісного навернення до Бога Творця та Спасителя на основі усвідомлення вагомості християнського покликання оберігати створіння, гріховності безвідповідального ставлення до оточуючої нас природи та діл милосердя до страждаючого довкілля.

 

Просимо не залишатися байдужими і долучитися до даної ініціативи, щоб наше навернення до Бога і життя у Ньому було більш цілісним, а свідчення християнської віри в Бога Творця та Спасителя в сучасному світі було більш дієвим. В особливий спосіб просимо духовенство про підтримку великопосної екологічної ініціативи та допомогу в осягненні її завдань і мети, завдяки акцентуванню на питанні відповідальності за створіння у проповідях, молитвах та підготовці до святої тайни Покаяння.

 

Вірних та всіх людей доброї волі закликаємо до небайдужості і детальнішого ознайомлення із запропонованою в рамках ініціативи інформацією, зокрема «Імпульсами для роздумів на тему відповідальності за створіння у світлі недільних Євангелій Святої Чотиридесятниці», які будуть розміщені на сайті Бюро УГКЦ з питань екології. Очікуємо також конкретних діл милосердя до природи, які виявляються насамперед у намаганні не завдавати їй шкоди: не засмічувати довкілля, не забруднювати повітря та воду, не рвати та не купувати первоцвітів, які знаходяться перед небезпекою цілковитого знищення, не підпалювати залишки рослинності, раціонально використовувати побутові електроприлади, заощаджувати тепло, електрострум, воду... Детальніше ознайомитись із багатогранними завданнями ініціативи та можливостями долучитись до її здійснення можна на сайті Бюро УГКЦ з питань екології – ecoburougcc.org.ua.

 

Використаймо прекрасну нагоду, яку пропонує нам Великий піст – шляхом покаяння, молитви та діл милосердя – повертаючись до повноти життя у Бозі і з Його підтримкою, почнімо процес порятунку волаючого про допомогу створіння, яке «стогне і страждає в тяжких муках» (Рим 8, 22).

 

Д-р Володимир Шеремета

Керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з питань екології

25 лютого 2012 року

 

Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпискоства УГКЦ з питань екології