//

Тижневий огляд: переслідування християн (19-25 лютого)

20 лютого повідомляється, що протягом 20 років одеська римо-католицька cпільнота катедрального собору (Єкатеринська, 33) не може отримати в своє користування землю під власним собором, яку останнім часом, до того ж, намагається захопити приватна структура. У знак протесту католики 21 лютого вийшли на вулицю для молитовного протистояння.


У неділю, 19 лютого, під час недільної служби у церкві Христа в м. Суледжі (Нігерія) , поблизу Абуджі, прогримів вибух, передає Associated Press. Вибуховий пристрій був закладений в припаркованому біля церкви автомобілі. В результаті теракту поранено 5 осіб.


У Демократичній Республіці Конго католицька монахиня стала жертвою насильства, що панує в цьому регіоні після минулорічних президентських виборів. Сестра Ліліен Мапалаї отримала ножове поранення в серце під час обідньої перерви в школі, в якій вона працювала вчителькою.


Невідомі вандали залишили напис "Смерть християнству" єврейською мовою на стінах одного з єрусалимських храмів.


Групи екстремістів у Індії вважають зріст Католицької Церкви «загрозою» і лобіюють в уряді закони, які обмежують права християн. Про це розповів у Римі новий кардинал і глава Сиро-Малабарської Церкви Джордж Аленчеррі.


За даними 21 лютого читаємо, що китайський уряд прийняв систему нагородження католицьких єпископів, які визнають керівництво Католицької Патріотичної Асоціації, і покарання для тих, хто цього не робить, – зазначає Сандро Магістрер у «L'Espresso».


Після консисторії у Ватикані кардинал Телесфор Топпо розповів у інтерв’ю  для італійського видання Lastampa про ситуацію з вірою в Індії: «Я бачу і відчуваю, що церкви порожніють. Тому нам життєво необхідно залишатись в єдності і близькості з Папою».


Архиєпископ Пол Сайех з Лівану заявляє про можливість поширення небезпечної ситуації з Сирії на Ліван. Католицький єрарх підкреслив, що, якщо міжнародне співтовариство не допоможе діалогу між Президентом Асадом і повстанцями, в Сирії вибухне великомасштабна громадянська війна, яка може торкнутися і сусідніх країн.

Якщо в Сирії розпочнеться громадянська війна, її першими жертвами будуть християни – застерігає очільник Сиро-Католицької Церкви Патріарх Ігнатій III Юнан.


Православний патріарх Константинополя домагається рівних прав релігійних меншин у Туреччині. Патріарх Варфоломій нагадав, що до сих пір християни в Туреччині піддаються дискримінації і розглядаються як громадяни другого сорту.


22 лютого з’явилося повідомлення про те, що місіонерка  корейської протестантської  церкви "Манмін", яка перебуває на служінні в Китаї, розповіла про проблеми поширення Доброї Новини в цій країні.


Як повідомляє 23 лютого AsiaNews, десяток озброєних мусульман увірвалися до церкви Grace Ministry в Фейсалабаді (Пакистан) та серйозно поранили двох християн.


Згідно з інформацією за 24 лютого читаємо, що іранський суд видав рішення стратити 34-річного пастора Юсефа Надархані. Міжнародні протести та заклики не допомогли.


В Іспанії опублікували книгу пакистанської християнки Асії Бібі, засудженої за «богохульство» до смертної кари ще 2009 року.


Департамент фінансових розслідувань білоруського міста Новополоцька перевіряє діяльність католицького священика з Вітебської області В'ячеслава Барока. У департаменті йому заявили, що його підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 1 млн. євро, які він нібито отримав, організовуючи разом з групою волонтерів паломницькі поїздки по Білорусі, європейських країнах та Ізраїлі.


Обов'язковий курс «Релігійна етика і культура» в школах Квебеку не порушує прав і свобод, гарантованих канадською конституцією: такий висновок зробив Верховний суд Канади, не прийнявши апеляції, яку подали двоє батьків-католиків.


25 лютого повідомляється, що серйозне ставлення ОБСЄ до питання релігійної свободи, а особливо переслідування християн, є однією з головних цілей, які Ірландія ставить перед собою в рік президентства в Організації безпеки і співпраці Європи.


За даними 26 лютого читаємо, що 22 лютого співробітники служби безпеки Ірану увірвалися в будинок і заарештували Хекмата Салімі, пастора зареєстрованої англіканської церкви Св. Павла в Ісфахані (Іран) - повідомляє Християнський Мегапортал invictory.org з посиланням на Mohabat News.


Щонайменше троє осіб загинуло внаслідок теракту в нігерійському місті Джос.


Міжнародна напруженість навколо Ірану негативно відбивається на місцевих християнах. Агенція Fides повідомляє про введення заборони на використання перської мови в християнських богослужіннях.


Вперше після початку кризи в Сирії християни стали об’єктом нападу. Звичайно, що до цього часу вони, як і інші громадяни піддавались терпінням, багато з них померло. Однак це не було спричинено їх вірою.