//

Іспанські єпископи закликали терористичну організацію ЕТА до саморозпуску

Під гаслом «шукати миру і прагнути до нього» молитися вчора за мир і примирення в трьох баскських єпархіях Іспанії. Єпископи закликали угрупування ЕТА «остаточно саморозпуститись» і попросити вибачення у жертв терористичних актів, що мали місце протягом останніх 40 років.

 

Молитовне зібрання, на якому було присутньо багато людей, в тому числі жертв і сімей жертв нападів, відбулося в Віторії, Сан-Себастьяні та Більбао. Молитви пройшли під головуванням місцевих ординаріїв.

 

«Прощення є важливим елементом справжнього миру і примирення, - сказав Мігель Асурменді, єпископ єпархії Віторії. - Ми просимо всіх, хто, навіть не будучи членом ЕТА, але співпрацював з ними, словом і ділом попросити вибачення».


Під час Великого посту єпископи закликали християн «відкрити свої серця, щоб жити в мирі і примиренні», «боротися за мир для нашого народу». «Крім того, ми приєднуємося до прохання про те, щоб терористична група раз і назавжди припинила своє існування. Ми вимагаємо саморозпуску і здачі зброї», - підкреслили ординарії баскських єпархії.

 

Єпископи особливо згадали жертв нападу, оскільки «вони постраждали найбільше, і майже всі з них, несправедливо». «Шлях до миру і примирення є довгим, - сказав єпископ Маріо Iсета. - Важко є з дня на день заліковувати рани, які наносилися протягом  майже 50 років. Сьогоднішній  день є плодом молитв. Баскська Церква завжди молиться за мир і робить безліч ініціатив, щоб назавжди закінчилося насильство і будь-які форма тероризму», - підкреслив ординарій  Більбао.

 

Протягом більше 40 річної діяльності, жертвами ЕТА стало більше 800 осіб.


За матеріалами radiovaticana.org