//

Неділя сиропусна, прощення

Неділя сиропусна, прощення. Спомин Адамового вигнання.
Преп. Мартиніяна.

 

Сиропусна неділя

Напередодні Великого посту, благодатного часу підготовки до найбільшого празника у церковному році - Христового Воскресіння - Свята Церква нас закликає до правильного розуміння посту, молитви та милостині.

Піст - це відречення приємностей заради Бога. Слід постити з наміром опанування пристрастей і зросту в чеснотах. Молитися треба в покорі й з добрим наміром. Милостиню необхідно чинити так, щоб "права рука не знала, що робить ліва". Бог не буде нагороджувати за жодне діло, вчинене з лицемірства, тобто з наміром подобатися і догодити людям. Це не означає, що постити, молитися чи давати милостиню слід тільки таємно. Ми зобовязані давати добрий приклад іншим людям, щоб вони, бачивши наші добрі діла, прославляли Отця нашого, що на небі.

У цей час Великого посту відречімся усього, що перешкоджає нам на шляху до святості, посилюймо наші молитви і діла милосердя з наміром очиститися від наших грішних звичаїв і стати гідними звання дітей Божих.

 

Святий Мартиніян

Святий Мартиніян з юних літ полюбив Бога, тому пішов у пустелю, де проживав у печері неподалік Кесарії Палестинської в Малій Азії. Там він вів надзвичайно суворе аскетичне життя.

Згідно з переказами одна жінка на ім'я Зоя за спокусою сатани марно намовляла його покинути чисте, посвячене Богові життя. Опісля Зоя покаялася і вступила до монастиря, а Мартиніян перейшов жити на острівець серед моря. Згодом він повернувся на сушу, де в молитві й пості вів богоугодне життя аж до своєї праведної смерті.

 

Послання ап. Павла до Римлян 13, 11-14, 4

Браття, тепер ближче нас спасіння, ніж тоді, як ми увірували. Ніч проминула, день наблизився. Відкиньмо, отже, вчинки темряви і одягнімся у зброю світла. Як день, поводьмося чесно: не в ненажерстві та пияцтві, не в перелюбі та розпусті, не у сварні та заздрощах; але вдягніться у Господа Ісуса Христа і не дбайте про тіло в похотях. Слабкого в вірі приймайте, не вступаючи з ним у суперечки. Один вірить, що можна все їсте, а слабкий хай їсть городину Хто їсть, хай не гордує тим, що не їсть; а хто не їсть, хай не судить того, що їсть, бо Бог його прийняв. Ти хто, що судиш чужого слугу? Своєму господеві стоїть він або падає; але він стоятиме, бо Господь може підтримати його.

 

Євангеліє від Матея 6, 14-21

Сказав Господь: Якщо відпускаєте людям прогрішення їх, відпустить і вам Отець ваш Небесний. А якщо не відпускаєте людям прогрішень їх, ні Отець ваш не відпустить вам прогрішень ваших. Коли ж постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони похмурюють свої лиця, щоб показатися людям, що постять. Істинно кажу вам, що вони приймають свою нагороду. А ти, коли постиш, помаж свою голову і лице своє умий, щоб ти, постячи, не явився людям, а Отцю твоєму, що в тайні. І Отець твій, що видить у тайні, воздасть тобі явно. Не скривайте собі скарбів на землі, де черв і тля тлить і де злодії підкопуються і крадуть. А скривайте собі скарб на небі, де ні черв, ні тля не тлить, і де злодії не підкопуються, ні не крадуть. Бо де є скарб ваш, там буде і серце ваше.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua