//

Кардинал Бертоне: діяльність монаших згромаджень сприяла розвитку італійського суспільства

25 лютого кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне прийняв участь у презентації дослідження про внесок католицьких монаших згромаджень у становленні і розвитку соціальної сфери в Італії. Захід пройшов в будівлі римської міської адміністрації на Капітолійському пагорбі. В центрі уваги авторів дослідження був внесок монахів і монахинь в духовну і матеріальну допомогу бідним і потребуючим в Італії. Кардинал Бертоне підкреслив, що діяльність монаших згромаджень завжди характеризувалася практичною реалізацією Євангелія і, пройшовши через певні етапи розвитку, відбилася в соціальному законодавстві Італії. "Дослідження звертає увагу громадськості на історію італійської соціальної держави від самого її коріння", - звернув увагу єрарх.

 

Кардинал підкреслив, що діяльність монаших громад стосувалася таких сфер, як турбота про хворих і літніх, організації ораторіїв для молоді, їдалень, лікарень, шкіл, дитячих садків, гуртожитків для працівників. Крім того їх діяльність торкалася сфери професійної освіти, захисту прав працівників різних підприємств і мігрантів. Кардинал Бертоне наголосив, що серед канонізованих протягом останнього століття багато так званих "соціальних" святих. "Історія Італії багата особистостями, котрі повністю присвятили себе Богу і саме тому могли бути близько з тими, хто в епоху великих соціальних змін і бідності страждав і знаходився в дуже складній ситуації", - сказав єрарх.

 

Він зазначив, що діяльність монаших згромаджень в Італії сприяла розвитку суспільства, більшій увазі до соціальних проблем з боку політиків і вірності принципам соціальної справедливості. Сьогодні в Італії працює близько 22 тис. монахів і 80 тис. монахинь. Крім того, діє близько 15 тис. центрів соціальної допомоги, якими вони опікуються. Представлення дослідження, на думку кардинала держсекретаря, є стимулом для подальшої співпраці у соціальній сфері між Церквою і державою.

 

За матеріалами radiovaticana.org