//

Архіви Ватикану покажуть на виставці

Безпрецедентною подією в історії є виставка ста документів з таємних архівів Ватикану в Капітолійському музеї у Римі. Виставка «Lux in Arcana» буде відкрита з 29 лютого до кінця вересня і вже викликає великий інтерес.


Вперше незвичайні рукописи, книги і справжні скарби, які зберігалися у секретному архіві, винесуть за межі стін Ватикану. За допомогою цих безцінних оригіналів документів можна буде поринути у бурхливу історію Церкви, конклавів, єресей, хрестових походів, відлучення від Церкви. На виставці представлять античні пергаменти, а також кодекси і надзвичайно цікаві зашифровані листи.

 

У Капітолійському музеї, зокрема, можна буде побачити виданий імператором Оттоном I привілей Privilegium Ottonianum, згідно з яким він брав під опіку Церкву і церковну державу, а також відновив обов’язок складання присяги папи на вірність імператорові.

 

З архівів Ватикану на виставку потраплять: акти про суд над Галілеєм, папська булла про відлучення від Церкви Мартіна Лютера, булла імператора Священної Римської імперії Фрідріха II і дві, що стосуються ордену тамплієрів, списки членів парламенту Англії до Папи Климента VII щодо розлучення короля Генріха VIII з Катериною Араґонською, конфіденційні та невідомі широкому загалу документи часів Другої світової війни. Відвідувачі зможуть побачити лист Мікеланджело до єпископа міста Чезени.

 

Захоплюючими визнано зашифровані документи, які зберігалися в секретних архівах Папи з найдавніших часів, серед яких зашифрований лист Апостольського нунція Іспанії до Папи Олександра VI. Замість слова «Папа» у листі стоїть цифра 23, а «збройне зіткнення» зашифроване цифрою 46.

 

На виставці буде також булла «Inter Cetera» Олександра VI , датована 1493 роком, про відкриття Нового Світу, видана після відкриття Америки Христофором Колумбом.

 

Унікальність виставки та емоції, які вона викликає, підкреслює офіційний фільм, що рекламує подію.

 

 

 

За матеріалами: info.wiara.pl