//

Людська любов у Божому задумі

19 лютого, в Неділю м’ясопустну, відбувся пастирський візит екзарха Луцького єпископа Йосафата в місто Ковель, що на Волині. Владика Йосафат, в співслужінні отців ЧНІ, очолив Божественну Літургію, котра відбулася у храмі блаженного Миколая Чарнецького міста Ковеля. Урочисте  богослуження зібрало парафіян, які наповнили храм. Серед них також молилися сестри згромадження Божого Провидіння із спільноти міста Луцька, а також семінаристи - піддиякони Тернопільскої вищої духовної семінарії, котрі прислуговували Владиці-екзарху. У своїй проповіді єпископ Йосафат пояснював зміст євангельського уривку, що був прочитаним на Літургії мясопусної неділі, закликав вірних до ретельного підготування до Великого Посту. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

      Архиєрей відвідав храм міста Ковеля не випадково. Візит був присвячений святковій академії, організованій отцями-редемптористами з нагоди презентації  книги отця Леоніда (ЧНІ) «Людська любов в Божому задумі». Невелика по об’єму, але глибока по своєму змісту книга отця Леоніда - плід його наукового і духовного обміркування праць блаженної пам’яті папи Івана-Павла II, про сім’ю й питання, пов’язані з даною темою: відношення між подругами, виховання дітей, сутність християнської родини як частини народу Божого - Церкви. Наукова праця отця Леоніда - у своєму роді є компендіумом текстів з публічних виступів Святішого Отця Івана-Павла II, його письмових праць. Без жодного сумніву книга стане корисною для всіх, хто вже є покликаний Богом до будування народу Божого у подружньому стані, тим, хто ще тільки готується створити сім’ю, а також фахівцям-педагогам, вихователям, вченим, які займаються соціальною доктриною Церкви.

 

      На представлення книги був запрошений камерний оркестр Івано-Франківської обласної філармонії Harmonia Nobile. Для музикантів Владика Йосафат відслужив молебень до Матері Божої. Слід зауважити, що запрошення оркестру Harmonia Nobile на заходи, які організовують отці-редемптористи у Ковелі, вже є доброю традицією: сьогоднішнє відвідування цього волинського міста для артистів є вже п’ятим.

 

    Презентація книги і концерт камерної музики відбулося у залі народного дому «Просвіта». Щоб прилучитися до високого мистецтва класичної музики під склепінням залу зібралися мешканці Ковелю - старші і молодь, родини з дітьми, парафіяни міських храмів, представники греко-католицького духовенства і православних Церков. Всіх об’єднала щира турбота про цінності здорової християнської родини, занепокоєння щодо її проблем в сучасному світі і, звичайно, любов до класичної музики.

 

     Концерт відкрився привітальним словом екзарха Луцького Владики Йосафата. Єпископ, цитуючи папу Івана-Павла II, наголосив, що сучасне постхристиянське суспільство культивує «культуру смерті», в якій питання мети і сенсу існування людини на землі є другорядними, культуру, що принижує гідність і вартість особистості. Розвинувши думку блаженного Папи, Владика-екзарх закликав усіх вірних дітей Церкви будувати «культуру життя», що ґрунтується на задумі  людини як ікони Бога, звідки випливає її гідність та цінність.   Цьому навчає нас Боже Об’явлення, Святе Письмо і Наука святої Церкви. Завдання здійснювання цієї місії  доручається, в першу чергу, сім’ї - подругам і батькам, а також вихователям і педагогам. Велику роль щодо  прищеплення чеснотливости грає культурне виховання у родині. Тому після духовної поживи, котру подав Преосвященний Владика, артисти камерного оркестру Harmonia Nobile пригостили присутніх їжею для душі - класичні твори музичної доби барокко: Генделя, Вівальді, що були вірними дітьми Католицької Церкви. Прозвучали твори Й-С. Баха, Сібеліуса  і Бортнянського. Звуки класичної музики, що ніколи не старіє, нагадували слухачам Божественні речі, очищали їх душі, привертали думку до прекрасного і безконечного. Завдяки таланту і майстерності музикантів, півторагодинний концерт проминув на одному подиху. Учасникам оркестру слухачі дякували щирими аплодисментами.

 

     По завершенні концерту до зібраних у залі народного дому «Просвіта» звернувся упорядник книги «Людська любов в Божому задумі» отець Леонід. Він подякував музикантам за чудовий вечір, висловив молитовну вдячність всім, хто зібрався, і владиці Йосафату за підтримку створення книги. Наприкінці, з концертної сцени Преосвященний єпископ Йосафат уділив архіпастирське благословення всім зібраним, щоб вони у своєму щоденному житті, за своїм покликанням подругів та батьків, свідчили Христа.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Джерело: www.lutsk-ugcc.org.ua