//

Католицькому священику "шиють" несплату податків

Департамент фінансових розслідувань білоруського міста Новополоцька перевіряє діяльність католицького священника з Вітебської області В'ячеслава Барока. У департаменті йому заявили, що його підозрюють в ухиленні від сплати податків від суми 1 млн. євро, які він нібито отримав, організовуючи разом з групою волонтерів паломницькі поїздки по Білорусі,  європейських країнах та Ізраїлю. Однак священникові не були пред'явлені звинувачення в письмовому вигляді, повідомляє "Форум 18" 21 лютого.

 

Священник В’ячеслав Барка заперечує всі звинувачення, які, за словами чиновників, були висунуті на підставі отриманих ними анонімних листів. У департаменті фінансових розслідувань також допитали деяких паломників. Одна з допитаних паломниць, яка  побувала у двох паломництвах за кордоном,  розповіла "Форуму 18", що її запитували чи змушував  її о.Барок жертвувати гроші на церкву або чи вимагав додаткових грошей під час подорожі. "Нерозумно припускати такі речі, це неправда", - обурювалася паломниця.

 

"Форум 18" звернувся в одне з місцевих туристичних агенств і з'ясував, що вони беруть приблизно в два рази більшу суму за паломництва, подібні організованим о.Бароком.

 

З дозволу католицького єпископа Вітебської єпархії Владислава Бліна, священник В'ячеслав Барок разом зі своїм братом - священиком Юрієм Барок - в 2007 році став організовувати паломницькі поїздки по Білорусії та інших країнах. Завдяки доступності цін та інформації про ці подорожі, вони скоро стали популярні. У таких поїздках брали участь католики, православні, баптисти і атеїсти з Мінська, Світлогорська, Полоцька, Вітебська та інших міст. Ніяких скарг, в тому числі і на фінансову сторону подорожі, ніколи не надходило, розповіли "Форуму 18" в паломницькому центрі.

 

Священник В’ячеслав Барок наполягає на тому, що він не порушував закон і не було підстав для якихось підозр, а також, що будучи священником він не мав фінансової вигоди від організації паломництв. "Здійснення релігійної діяльності не передбачає отримання доходу, тому вона не підлягає оподаткуванню і єпархія мене тут повністю підтримує", - підкреслив о. Барок.

 

Щороку паломницький центр католицьких священників організовує близько 16 поїздок в інші країни, в яких беруть участь 700-900 осіб. За словами о. В'ячеслава Барока, низькі ціни їм вдається підтримувати завдяки роботі волонтерів та спонсорським допомогам.

 

Єпископ Блін розповів, що єпархія ніяк не оплачує роботу священників. "Усі священники живуть на пожертвування", - підкреслив він.

 

За матеріалами www.portal-credo.ru