//

Мексика готується до реформи Конституції, яка визнаватиме релігійну свободу

У Мексиці готується реформа Конституції, яка відкрито визнаватиме релігійну свободу.  Якщо вдасться запровадити запропоновані зміни, то основний закон цієї держави гарантуватиме це основне право людини, однак з певними обмеженнями. Проект реформи вже розглянули в Палаті депутатів.


Як повідомляє портал Vatican Insіder, депутати нижньої палати позитивно проголосували за нове формулювання закону: «Кожна особа має право на свободу своїх переконань в питаннях етики, совісті та релігії, а також мати чи приймати ті переконання, що їй до вподоби».


Відповідно до дійсного зараз закону, «всі люди є вільні сповідувати обрану ними релігію і практикувати відповідні церемонії та богослужіння до тієї межі, доки вони не є злочином чи порушенням, що карається законом». Таким чином, зараз Конституція Мексики визнає лише свободу віросповідання.


Проект зміни, запропонований Лопесом Пескадором, враховує три пункти: визнає право кожної особи на свободу совісті і релігії; відкидає пункт, відповідно до якого потрібно отримувати спеціальний дозвіл на публічне вираження віри; і зазначає, що Держава повинна поважати право батьків виховувати і навчати дітей відповідно до їх релігійних переконань.


Однак під час розгляду цього проекту депутати змінили його формулювання, ввівши певні обмеження релігійної свободи. Зокрема вони додали формулювання «ніхто не може проводити публічне вираження цієї свободи з метою підбурювання чи релігійної пропаганди».


Депутати також вирішили забрати фразу про право батьків виховувати дітей відповідно до власних переконань, залишивши формулювання: «релігійні публічних акти слід проводити в місцях поклоніння. Ті, що проводитимуться поза їх межами, будуть розглядатися відповідно до постанов нормативного права». Іншими словами, для публічного віросповідання поза межами встановлених храмів необхідно отримати спеціальний дозвіл від громадської влади.


Тобто і надалі для того, щоб провести процесії, паломництва та інші акти богопочитання за межами храмів, католикам (і не лише) доведеться отримувати дозвіл від місцевої влади.