//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (12 – 18 лютого)


Неділя. Минулої неділі наука Святішого Отця Бенедикта ХVІ перед молитвою «Ангел Господній» була присвячена біблійному уривку, в якому розповідається про те як Ісус оздоровив хворого на проказу. За словами Папи у словах («Хочу, будь чистий!») та жестах (Ісус не побоявся доторкнутись до прокаженого) Христа є уся історія спасіння, є воплочене Боже бажання нас оздоровити, очистити від зла, яке нищить нас і руйнує стосунки з іншими людьми. Дотиком Ісусової руки до прокаженого руйнується усяка перепона між Богом та людською нечистотою, між Святим і йому протилежним, очевидно не для того, щоб заперечити зло і його нищівну силу, але, щоб виявити Божу любов, яка є сильнішою від будь-якого зла.

 

Після недільної молитви «Ангел Господній» Святіший Отець Бенедикт ХVІ звернувся із закликом покласти край дедалі зростаючому кровопролиттю в Сирії.

 

11 лютого минуло 83 роки від підписання Латеранських угод між Апостольською Столицею та королівством Італії. Саме на основі цих угод було засновано державу Ватикан.

 

Понеділок. У понеділок, 13 лютого, Папа Бенедикт ХVІ направив послання з нагоди Всесвітнього Дня молитв за покликання, який відзначатиметься 29 квітня. Тема послання: «Покликання – дар любові Бога». Понтифік зазначив, що ті, котрі хочуть присвятити себе священичому служінню чи богопосвяченому життю повинні інтенсивно жити любов'ю до Бога і ближнього, зберігаючи чистоту серця. Папа звернувся із закликом створювати сприятливі умови для покликань на єпархіальному та парафіяльному рівнях, навчаючи любові до Божого Слова, молитви і, перш за все, Євхаристії, яка є життєво необхідною на шляху покликання.

 

13 лютого почала діяти спеціальна інтернет-сторінка, присвячена візиту Святішого Отця в Мексику. Ініціатором створення ресурсу стала місцева єпископська конференція.

 

В понеділок, у віці 74 років, вічно спочив єпископ Сан-Жозе-дус-Піньяс (Бразилія) – владика Ладислао Бєрнаскі, СМ.

 

Вівторок. Отець Федеріко Ломбарді, Речник Ватикану, заявив, що гіпотеза одного з італійських єпископів-емеритів щодо можливої відставки Бенедикта XVI через погане самопочуття та інтриги, які начебто плетуться у Ватикані, не є «чимось серйозним». Сам єпископ Іврей Луїджі Беттацці пояснив, що це припущення є лише його суб'єктивною думкою.

 

У Ватикані перебувала «найбільша в історії делегація міністрів Сполученого Королівства» на чолі з баронесою Сайдідою Хусейн Варсі. Британська дипломат заявила, що предметом переговорів будуть такі міжнародні питання, як Договір про торгівлю зброєю і розповсюдження легкого озброєння для майбутнього Близького Сходу, від британських зусиль щодо впровадження миру в Сомалі і країнах Африканського Рогу після багатьох років вітчизняної війни і відсталості, до наслідків кризи у Єврозоні.

 

Середа. Катехизу загальної аудієнції, яка відбулась 15 лютого, Папа Римський Бенедикт ХVІ присвятив молитвам Ісуса, проказаним з хреста. «Отче, відпусти їм, не знають бо, що роблять» (Лк. 23, 34). Господь просить прощення для тих, які завдали йому страшного болю. Ісус не лише прощає своїм кривдникам, але й вставляється за них перед Отцем, стає на їх захист. Відповідаючи на прохання розбійника пригадати його у Царстві «своїм», Христос відповідає: «Істинно кажу тобі: Сьогодні будеш зо мною в раї» (Лк. 23, 43). Цими словами Ісус дарує розкаяному грішникові «міцну надію на те, що Божа доброта може доторкнутись до нас також і в останній миті життя і щира молитва, навіть після неправедного життя, зустрічає відкриті обійми доброго Отця, який чекає повернення сина». «Отче, у твої руки віддаю мого духа» (Лк. 23, 46). Ці слова, сказані у час хресного страждання, є сильним криком цілковитого ввірення себе Богові. Молитва Ісуса перед лицем смерті є драматичною, як і молитва кожної людини в останній момент її життя на землі, але, одночасно, позначена глибоким спокоєм, що родиться з довіри до Отця і з бажання цілковито йому довіритися. На закінчення Вселенський Архиєрей наголосив на тому, що Спаситель, ввіряючись в останні хвилини земного життя в руки Отця, передає впевненість у тому, що, незважаючи на страшні випробування та всі страждання, ніколи не випадемо з Божих рук, тих рук, які нас створили, підтримують і супроводжують на шляху життя, бо ж керовані безмежною та вірною любов’ю.

 

По закінченні загальної аудієнції Святіший Отець зустрівся з гравцями футбольної команди «Атлетіко Мадрид». Бенедикт XVI привітався із кожним членом команди, яких супроводжував Архиєпископ Мадриду, кардинал Антоніо Марія Роуко Варела.

 

15 лютого видано спільне комюніке Святого Престолу та представників британського уряду. В документі відзначається центральна роль людини і повага до її гідності та цінності життя. Звертається увага на необхідність інтеграції економічного, суспільного та екологічного чинників в процесі розвитку світу. Для досягнення цієї мети Апостольська Столиця і Великобританія готові приймати участь в міжнародних проектах в питаннях запобігання конфліктів.

 

В середу Архиєпископом-Митрополитом Кампінасу (Бразилія) Папа призначив владику Ертона Хосе дос Сантоса, який до того був єпископом Моги дас Крузес.

 

Владика Хосе Луїз Ферьєра Саллес, C.SS.R., єпископ-помічник Форталеза (Бразилія), був призначений єпископом Пескейра.

 

Четвер. У четвер Папа Бенедикт XVI зустрівся з учасниками симпозіуму єпископів Африки і Європи на тему «Євангелізація сьогодні: суспільство і пастирське співробітництво між Африкою та Європою». Звертаючись до присутніх єрархів, Понтифік звернув особливу увагу на проблеми сім’ї, виховання нового покоління, поширення порнографії та проституції. «В африканському і європейському суспільствах існує чимало добрих сил, багато з яких керують парафіяльним життям і відрізняються особистою святістю і апостольською діяльністю. Я хочу, щоб з вашою допомогою вони могли стати справжніми живими осередками нової євангелізації», - зазначив Папа.

 

У Ватикані 14 і 15 лютого проходило засідання Ради кардиналів з організаційних та економічних питань. Його очолив Держсекретар кардинал Тарчізіо Бертоне. Результатом зустрічі стало затвердження бюджетів Святого Престолу і Ватикану на поточний рік.

 

П’ятниця. У п’ятницю відбулась зустріч Папи з Колегією кардиналів. На ній обговорювались Рік віри та нова євангелізація. Архиєпископ Нью-Йорку Тімоті Долан відкрив день молитви і роздумів Колегії кардиналів, що передував проведенню Консисторії, виголошуючи промову на тему євангелізації у секуляризованому світі, в якому присутні суперечливі релігійні образи.

 

Бенедикт XVI прийняв двох нових послів при Апостольській Столиці, які склали ввірчі грамоти. Це: Будіарман Барар, дипломатичний представник Індонезії, і Даніель Едгардо Рамада П’єндібене, який представляє у Ватикані Уругвай.

 

Архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью Йорку, звернувся до учасників IV сесії Комітету з підготовки конференції, присвяченої Декларації про торгівлю зброєю. Архиєпископ наголосив, що позиція Святого Престолу з цього питання полягає не тільки в тому, щоб обмежити ринок зброї, але також сприяти тому, щоб зовсім «роззброїти» цю сферу міжнародної комерції.

 

Незабаром Рада Європи оцінить, чи процедури і механізми Ватикану достатньо захищені у боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. Інститут Релігійних Справ підготував 250-сторінкову доповідь, яку буде розглядати спеціальна комісія експертів – Moneyval. Ця комісія здійснює контроль за фінансовими процедурами та класифікацію країн до «білого списку» і списку «податкових притулків». У доповіді підкреслено, що Ватикан не веде номерних рахунків. Банківські рахунки мають єпископи і кардинали та пов'язані з Ватиканом співробітники миряни або пенсіонери.

 

Папа призначив нового Апостольського нунція в Руанді. Ним став 48-річний італійський Архиєпископ-номінант Лучано Руссо, який до того 19 років попрацював у ватиканській дипломатичній службі.

 

Субота.  18 лютого, у Ватиканській базиліці святого Петра під головуванням Вселенського Архиєрея була проведена Прилюдна Консисторія, тобто урочисте введення у сан нових кардиналів з різних країн світу, під час якої Святіший Отець надав кардинальську гідність 22 єрархам. Звертаючись до них Понтифік сказав: «Дорогі брати!.. Цілковитий дар із себе, який Христос склав на хресті, нехай буде для вас правилом поведінки, стимулом та силою для такої віри, яка діє у любові. Ваша місія у Церкві та у світі нехай завжди буде виключно «в Христі», нехай відповідає Його логіці, а не логіці світу, нехай буде освітлена вірою та оживлена любов’ю, що приходять до нас від славного хреста Господнього. На перстні, який незабаром вам вручу, зображені святі Петро і Павло, а в центрі – зірка, що символізує Пресвяту Богородицю. Носячи цей перстень, ви покликані щоденно пригадувати свідчення, яке дали ці два апостоли Христові, аж до мученицької смерті тут у Римі, таким чином, своєю кров’ю роблячи Церкву плідною. Натомість, пригадка про Пречисту Діву Марію, нехай завжди буде для вас закликом до наслідування тієї, яка була сильною у вірі та покірною Господньою слугинею».

 

Пропонуємо до вашої уваги Апостольський лист Porta Fidei (Двері віри) Святішого Отця Бенедикта ХVI.