//

Душпастирський Візит Апостольського Візитатора до Венеції

У неділю, 19 лютого 2012 р., Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор, завершив перший тур відвідування громад українських греко-католиків, що проживають в Італії. В цей день він наніс візит у спільноти зарубіжного українства північно-італійського регіону Венето. А саме, як повідомлялося, Тревізо (Treviso) та столиці італійського карнавалу Венеції (Venezia). Про перебіг візиту розповіла для Прес-служби УГКЦ в Італії член Міжнародної організації журналістів, уродженка Яворова Львівської області, парафіянка української церковної громади у м. Тревізо Олена Канарчик.

 

Громади УГКЦ у вищезазначених північно-італійських містах існують з 2000 року. А місцевий парох о. Олексій Саранчук цьогоріч відзначатиме 10-річний ювілей свого душпастирства.

 

У неділю, 19 лютого 2012 р., у рамках свого душпастирського візиту у церквах «Santo Stefano» (Treviso) o 9.00 год. та «Santa Chiara» (Venezia) о 13.00 год. Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Владика Діонісій (Ляхович) у співслужінні з о. Олексієм Саранчуком, капеланом української громади (а також о. Андрієм Кулієвичем, у Венеції), очолив Божественні Літургії.

 

На початку Богослужінь Преосвященному Владиці вручали хліб і сіль.

 

Надзвичайно схвильовані були усі прихожани. Присутність високопоставленого гостя перетворила щонедільне молитовне дійство у ще більше торжество. Присутніх було так багато, що довелося добре потіснитися. Отець Олексій Саранчук наголосив, що для нас єпископ – це завжди апостол. На апостолах побудована церква Христова. І ми дякуємо за цю присутність, яка уособлює саме оту християнську спільноту, яка збирається біля апостола. А що більше, біля самого Христа. Нам треба повірити в те, що проповідує Церква. Що проповідують єпископи, священики. Бог є любов. І любити один одного – це найважливіше. Важливіше від всіх зовнішніх речей. Любити один одного. Приймати. Допомагати. На завершення він додав: «Ми дякуємо за це Боже слово. За Вашу присутність. За Ваше благословення. А також за подарунки, які ми отримуємо від Вас. То є церковний календар на 2012 рік і образок Гошівської богоматері з особливою молитвою «Отче мій»».

 

Миряни отримали благословення Владики святим єлеєм.

 

Після Літургії у Венеції Архієрей зустрівся з українською громадою. У щирій невимушеній атмосфері відбувся відкритий діалог. Довелося Апостольському Візитатору відповідати на ряд непростих запитань. Деякі з них, на жаль, здебільшого світського характеру, не знаходили відповіді.

 

Цікаво було дізнатися присутнім, що в Італії існує понад 140 греко-католицьких громад. На запитання – «А чим наша вирізняється від інших?», - сказав, що відповісти непросто. Адже всюди, як запитати, - «Звідки?», - чується: «Львівщина, Тернопільщина, Івано-Франківщина…». Всюди вбирають вишиття. Співають. Бережуть традиції. Не шкодують себе в роботі. Саможертовні для своїх родин. А головне – щиро вірять в Бога. Горнуться довкола Церкви. Відірвані на чужині від звиклого життя, зневірені і знедолені, у радості і розпачі йдуть до Божого храму черпати життєві сили, натхнення, бадьорості духу.

 

Цікавилися віруючі, чи матимуть можливість задовольняти свої духовні потреби у більшій церкві. Адже нинішня, «Santa Chiara», давно затісна. Багатьом прихожанам під час богослужінь доводиться стояти на вулиці.  З великим задоволенням почули, що у Болоньї вже є в українців у власності своя церква. Ведуться постійні переговори з італійським керівництвом з цього приводу. За словами Владики, емігрантам слід набратися терпимості і багато молитися зі сподіванням на позитивне рішення.

 

На прохання колишнього свого семінариста о. Олексія Саранчука, Преосвященний Владика проінтерпретував молитву «Отче наш». Просто і доступно розтлумачив і доповнив новим значенням щоденне звернення до Всевишнього. Заставив по-новому почути і переосмислити кожне слово.

 

Оптимістичним «щоб в вас і в нас все було гаразд, щоб ви і ми щасливо жили» завершили зустріч присутні. Теплу. Щиру. Відверту. Невимушену. Сповнену добра. Яка була так необхідна. І залишиться у їх серцях назавжди.
              

Для Прес-служби УГКЦ в Італії
Олена Канарчик (Treviso, Italia).