//

Християни і арабська «зима народів»

«Події, які в даний час потрясають Туніс і Єгипет, є виразом домагання свободи і гідності» - ствердили члени Конференції Єпископів Північної Африки, які зібралися в Алжирі. Вони звернули увагу на те, що на вулиці вийшло, перш за все, молоде покоління, яке хоче бути трактоване як «відповідальні громадяни». Також апостольський нунцій в Єгипті підкреслив, що замішання в жодному разі не мають релігійного характеру, а «хліба і роботи» на рівних домагаються мусульмани і християни. Тим часом визнавці Христа, непевні майбутнього, і далі моляться , щоб не дійшло до найгіршого.
 

 

Однозначно оцінити події важко. Католицький єпископ Луксору коптського обряду виразно підтримав мирні процеси на площі Тахрір. «Після 30 років мовчанки молодь нарешті відізвалась і почала домагатись своїх прав. Люди з оточення президента Мубарака, які роками мали з того вигоду, висилають озброєнні групи проти протестуючої молоді » - підкреслює єпископ Юханнес Закарія. Він вказує в той же час, що процес трансформації є довготривалим і важко з дня на день впроваджувати демократію після трьох декад військових урядів. Щодо ситуації християн єпископ Луксору зазначає, що в «новому Єгипті» вони повинні жити в мирі з мусульманами і втішатись такими самими правами. Тим часом християни побоюються, що якщо до влади прийде радикальне Мусульманське Братство, то в міру спокійне співіснування замінить ісламський закон шаріату. Такий сценарій означав би новий Іран.
 

 

До закінчення хвилі протестів закликав єпископ Гізи – Антоніос Міна з католицької коптської Церкви. Він сказав, що Хосні Мурабак «зробив багато для Єгипту» і тепер «треба дати йому можливість відповісти на протести». До заспокоєння настроїв закликав також англіканський єпископ Мунір Ханна Агіс, підтримали президента і православні копти. Оглядачі підкреслюють, що до такої позиції могло привести не стільки внутрішнє переконання, але страх перед невідомістю, яку нові уряди становлять для християн.
 

 

Тим часом хвиля протестів огорнула чергові країни. Вчора в Ємені організовано День Гніву, хоча президент Алі Абдула Салех, який керує державою вже 31 рік, заявив, що не буде боротись за наступну каденцію. Протести тривають також в Сирії, їх планують в Алжирі, Бахрейні і Лівії.
 

 

У свою чергу, ніби випереджаючи факти, король Йорданії оголосив проведення реформ. Все вказує на те, що арабська «зима народів» охопить широке коло. За розвитком подій з неспокоєм спостерігає влада Марокко і Саудівської Аравії, де також панує диктатура.
 

 

За матеріалами : Radio Watykanskie