//

«Коли б Патріарх Йосиф бачив, як розвивається наша Церква, він би радів», – єпископ Михаїл Колтун у Бродах

19 лютого 2012 року парафіяни усіх греко-католицьких церков м. Броди, у Народному домі, відзначили 120-літній ювілей від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Урочисту Академію провели питомці Тернопільської Духовної семінарії, яка носить ім’я Патріарха Йосифа. Свято завершилося врученням нагород переможцям конкурсу літературного твору і поезії: «Патріарх Йосиф Сліпий – взірець незламної віри», який організували районний відділ освіти та Бродівський деканат УГКЦ.

 

В урочистій промові Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун звернув увагу на те, як слід відзначати ювілейний рік Патріарха Йосифа зважаючи на те, що він нам заповів: «Цей рік є роком Патріарха Йосифа і наша Церква, як і ми всі сьогодні, хочемо відзначити пам’ять нашого дорого Патріарха, який продовжує вести нашу Церкву своїм натхненням, яке він прийняв від Бога і від свого попередника Митрополита Андрея. Хтось подає ініціативу побудувати пам’ятник, назвати вулицю, школу, повісити портрет на видному місці, але з цього всього в його Заповіті нічого не сказано, а написано, щоб ми відроджували християнські родини, щоб ми плекали християнське знання, щоб ми вивчали свою історію, щоби ми будували Університет та церкви… – це є його заповіт». На завершення Академії єпископ ще раз взяв слово і підсумував, що розвиток нашої Церкви – це беззаперечне свідчення виконання Заповіту Патріарха Йосифа, чим він би був дуже радий: «Коли б Патріарх Йосиф бачив, як розвивається наша Церква, він би радів сьогоднішнім днем, що його терпіння, зусилля дали життя Церкві і ми є свідченням цього».

 

Ідея створення урочистої Академії присвяченої Патріарху Йосифу походить від ректорату Тернопільської семінарії та митрополита Василія Семенюка. «Оскільки семінарія носить ім’я Патріарха і він є родом з Тернопільщини – розповідає о. Михаїл Пастух, віце-ректор – то годилось нам зробити щось таке, чим ми б самі збагатилися як спільнота і поділилися з іншими». Згідно слів віце-ректора священики можуть запрошувати їх проводити подібні Академії у парафіях, так як зробили це священнослужителі м. Броди.

 

Підсумовуючи урочисте зібрання, о. Богдан Вихор, протопресвітер Бродівського деканату, закликав усіх присутніх бути вдячними: «За це величне дійство, за постать Ісповідника віри, за незламного провідника Церкви – Патріарха Йосифа, який дає нам натхнення до життя і до праці».

 

Прес-служба єпархії