//

США: маятник звернув праворуч

Війна американської держадміністрації президента Обами проти католицьких переконань доброї части американського суспільства вродила, очевидно, несподіваним для ініціаторів плодом – серед американських протестантів зросла підтримка боротьби католиків за свої переконання. Дійшло до того, що колишній губернатор штату Арканзас, член Республіканської партії, кандидат на пост президента США у 2008 році, ведучий телеканалу Fox News, пастор Церкви південних баптистів та президент Союзу баптистів Арканзасу Майк Хакабі на Конференції консервативних політичних дій, що проходила 10 лютого, заявив: «Тепер ми всі – католики». Ця його парафраза відомих слів єдиного американського президента-католика Джона Фіцджеральда Кеннеді: «Я – берлінець» сколихнула не лише американський, але й світовий загал.

 

Флагман боротьби за свободу і демократію та права людини – США, завдячуючи діям гіперліберальної Обаминої адміністрації, опинилися у невідповідній ситуації: американська адміністрація не збирається шанувати право на свободу совісті власних громадян. Американська самосвідомість опинилася у дуже незручному становищі – нація, яка гордиться своїми здобутками у царині людських прав і свобод, стикнулася з загрозою для тих самих свобод у себе вдома. Саме це і об’єднало американських релігійних діячів. На фоні цього, мовчання американських православних виглядає надзвичайно симптоматично.

 

Така ситуація у американському суспільстві надає великі шанси американському політику-католику Ріку Санторому отримати національну номінацію у кандидати в президенти від Республіканської партії США.  Санторум – відомий борець за сімейні цінності, несподівано для багатьох оглядачів, перетворив свій ілюзорний шанс отримати номінацію на дуже реальний. Виглядає на те, що після гіперліберальної адміністрації маятник американського соціуму звернув у напрямку консервативізму.

 

У ситуації, коли, як це влучно висловив американський єпископ Даніел Дженкі, ненависть до християнства стає нормою сучасної культури, чи навіть прикладом гарного тону у середовищі співаків, поп-ідолів, акторів, політиків, журналістів, така зміна американського суспільства і посилення у ньому консервативних тенденцій може бути непоганим лікарством від гіперлібералізму, як явища політичного життя.

 

Ознаки такого повороту до консервативних цінностей уже можна бачити у законодавчій діяльності американських республіканців у окремих штатах. Так у Вірджинії республіканська більшість у Конгресі штату домоглась прийняття закону, який наділяє дітей, що знаходяться в утробі матері, усіма правами особи, в тому числі й правом на життя. Також і законодавці Оклахоми готуються прийняти закон, який заборонить аборти на території штату.

 

Ці знаки ще раз показують, що американське суспільство має далеко здоровіший світогляд, аніж політична адміністрація, яка ним на даний момент керує.

 

о.Орест-Дмитро Вільчинський