//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (12 -18 лютого)

11 лютого 2012 року розпочався офіційний візит Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука) до Німеччини.

 

Так, 13-14 лютого Блаженніший Святослав (Шевчук) відвідав м. Айхштетт. Метою цих відвідин було ближче знайомство із єдиним у Німеччині католицьким університетом (KU Eichstätt-Ingolstadt) та Східною колегією (Collegium Orientale). Разом із Главою УГКЦ прибув Апостольський екзарх для українців у Німеччині та Скандинавії Владика Петро (Крик), який супроводжує Блаженнішого Святослава у його подорожі Німеччиною.

 

У понеділок відбулася зустріч з представниками благодійного фонду «Реновабіс». Зустріч почалася відвідинами Катедрального собору Пресвятої Богородиці, що у м. Фрайсінґ, де зародилася Архиєпархія Мюнхену і Фрайсінґу.
Під час відвідин катедри Блаженніший Святослав познайомився з історією однієї із найбільших архиєпархій Німеччини, яка налічує понад 1,5 мільйони католиків.

 

15 лютого  Блаженніший Святослав відвідав Центральний Офіс Карітасу Німеччини в м. Фрайбурґ та відслужив Архиєрейську Божественну Літургію в парафії Святого Климентія.

 

А у четвер,16 лютого  Посольство України в Берліні.

 

Наступного дня  Блаженніший Святослав відвідав «політичний Берлін». Першим етапом візиту була зустріч у Федеральному відомстві Канцлера Німеччини. Відтак Предстоятель УГКЦ побував у Міністерстві закордонних справ, а на закінчення відвідав Міністерство з господарської співпраці та взаєморозвитку.

 

У суботу, 18 лютого, завершуючи візит до Німеччини, Блаженніший Святослав відвідав українську громаду Святого Миколая в м. Берлін. На Святу Літургію прибули вірні з Дрездена, Ганновера, Гамбурґа, Брауншвайґа та інших ближніх міст.

 

А в Україні 13 лютого 2012 р.Б. в реколекційному домі Сестер Служебниць в Надвірній, з благословення Правлячого Архієрея Владики Миколи Сімкайла, відбулася чергова зустріч монашества Коломийсько-Чернівецької єпархії.

 

13-15 лютого 2012 року в Івано-Франківській Архиєпархії з благословення  Митрополита Володимира проходили Дні Богопосвяченого Життя. Організатором виступає Комісія у справах Монашества. В понеділок цей захід розпочався урочистою архієрейською Літургією в Храмі Різдва Христового при єпископській резиденції, яку очолив Єпископ-помічник Львівський Кир Венедикт (Алексійчук).

 

14 лютого 2012 р. у Львівській архиєпархії з благословення єпископа-помічника Венедикта розпочала свою діяльність духовна порадня для мігрантів та їхніх родин.

 

Також у цей день відійшли у вічність   священик-емерит Стрийської єпархії о. Богдан Нуд, найстарший ієрей Української Греко-Католицької Церкви (101 рік). Та на 87 році життя  найстарший священик Коломийсько-Чернівецької єпархії о. Богдан Подоляк.

У четвер, 16 лютого:


Архиєпископ і Митрополит Кир Василій відвідав школу-колегіум ім. Патріарха Йосифа Сліпого у Тернополі (ЗОШ№12), де відслуживши Архиєреську Святу Літургію, та взяв участь в урочистостях з нагоди святкування пам’яті Патріарха Йосифа.

 

В Івано-Франківському музеї визвольної боротьби ім.С.Бандери  відкрито виставку присвячену 120-літньому ювілею Патріарха Йосифа (Сліпого) за основу експозиції послужили особисті речі  та філателістичні стенди надані Єпархіальним музеєм, що у Трускавці.

 

У Курії Львівської архиєпархії УГКЦ було повідомлено про те, що Паломницькі центри «Джерела духовності» і «Рафаїл» оголосили наміри про спільну працю у розвитку паломницького руху.

 

На запрошення Молодіжної комісії Коломийсько-Чернівецької єпархії, до монастиря сестер Святого Вікентія м. Яремче прибули Голови молодіжних комісій з усіх єпархій УГКЦ в Україні для спільного засідання. Голова Патріаршої молодіжної комісії о. Ростислав Пендюк представив на обговорення ряд пропозицій для пожвавлення молодіжного життя на парафіях.

 

У п’ятницю, 17 лютого в день 120-ої річниці від народження Блаженнішого Патріарха Йосифа Сліпого, в Митрополичому соборі Св. Юрія (Львів, пл. Св. Юра, 5) служилась  Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди цієї пам’ятної дати. Очолив Богослужіння Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор. Разом з ним співслужили преосвященний владика Михаїл (Гринчишин), Апостольський Екзарх для українців Франції, представники ректорату Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, священнослужителі різних єпархій УГКЦ та священики римо-католицької Церкви.

 

Урочисту Божественну Літургію у родинному селі Заздрість (Теребовлянський район), де народився Йосиф Сліпий, очолив 17 лютого Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Кир Василій Семенюк та Екзарх Луцький Кир Йосафат Говера.


Після Літургії відбулася презентація аудіо-диску для дітей "Патріарх Йосиф Сліпий" та видань Олега Германа "Князь Церкви" і Володимира Сергійчука "Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки".


Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин на відзначення 120-го Ювілею від Дня народження Патріарха Йосифа Сліпого освятив встановлену пам’ятну дошку на фасаді будинку по вулиці Патріарха Йосифа Сліпого, що в м. Івано-Франківську в мікрорайоні «Майзлі».

 

«Великого бажайте!» - під такою назвою в гарнізонному храмі Cвятих апостолів Петра і Павла (костел єзуїтів) у Львові відкрили фотоекспозицію, присвячену Патріархові Йосифу Сліпому.

 

Також 17 лютого сповнилося 10 років від часу єпископської хіротонії високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського владики Ігоря (Возьняка). Єпископські свячення владики Ігоря відбулися 17 лютого 2002 року в Архикатедральному соборі Святого Юра.


До вашої уваги:

Центр духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус» уже близько двох років організовує духовно-формаційні зустрічі для молоді. Розпочалися ці зустрічі з тримісячного курсу «Духовність внутрішньої убогості».  В програмі зустрічей є розгляд духовної теми, обговорення теми в групах, спільна молитва з піснями, солодкий частунок. Зустрічі відкриті для всіх бажаючих. Центр «Емаус» сердечно запрошує.

 

У контексті підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України, 2012 рік УГКЦ в Україні відзначатиме як Рік Святих Таїнств. З цієї нагоди в Митрополичому соборі Святого Юрія (м. Львів, пл. св. Юрія, 5) відбуватимуться науки про Святі Таїнства. Зустрічі проходитимуть у катехитичному класі при cоборі Святого Юрія. На науки запрошуються особи різного віку.


Звернення Владики Михаїла (Колтуна) з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав
Екологічне послання М'ясопусної неділі
«Бути багатим – благо чи тягар?» зустріч з Любомиром Гузаром, Архієпископом-емеритом УГКЦ
Фільм "Патріарх. Життя Йосифа Сліпого"