//

Монашество УГКЦ розпочало навчання у Школі духовності

«Навіщо потрібно, скажімо, лікарям, постійно покращувати свою кваліфікацію? Богопосвячені особи також потребують оновлення духовних знань, тому що й у них трапляються моменти стагнації. Зрештою, ще папа Іван Павло ІІ у своїй Енцикліці говорив про необхідність перманентної формації (виховання), адже ніхто не може твердити, що він уже все знає і йому цього достатньо, щоб вважати себе досконалим. Божу глибину варто пізнавати невпинно: читаючи, слухаючи, молячись. Бо її дна ніколи не сягнути», – вважає перший викладач щойно започаткованої Школи духовності для богопосвячених осіб, ієромонах Йона (Максім), студит. Своїм науковим досвідом, зокрема знаннями зі старозавітньої царини, священик поділився з 38 учасниками конференції «Біблійна духовність. Старозавітні образи духовної боротьби».

 

Школа духовності для богопосвячених осіб розпочала свою роботу 4 лютого 2011 року в селищі Брюховичі, біля Львова. Ініціатор створення - Комісія УГКЦ у справах монашества, голова о. Петро Баран (ЧНІ). Взірцем для наслідування стала однойменна Школа для мирян, що вже два роки поспіль діє в Свято-Успенській Унівській лаврі. Викладач духовності, о. Йона (Максім) раніше провадив лекції там, тож може порівняти. Священик зазначає: «Школа для мирян в Уневі і теперішня Школа для богопосвячених осіб нічим надто не відрізняються. Хоча мова тут йде про зовсім інші речі, однак суть та сама, адже всі ми передовсім – християни». Присутність на конференції представниць виключно жіночого чернецтва доповідач пояснює добрим усвідомленням ними потреби розвивати власну духовність.

 

Сама ідея створити Школу для монашества існувала вже кілька років. Її головне покликання – допомога особам, які не мають змоги відвідувати навчальні заклади, але хочуть здобути основи богословської освіти. Курс навчання триватиме два роки, а учасниками можуть стати усі охочі богопосвячені особи. При цьому вибір тем довільний. Крім занять, в програмі закладу передбачено час на спільну й особисту молитви, духовні розмови.

 

На першій лекції Школи духовності о. Йона (Максім) нагадав слова св.. Макарія. «Святий Макарій звертає увагу на дуже велику близькість між людиною Старого Завіту і Творцем. Про нову людську сутність після Христа, Його смерті та Воскресіння, дещо по-іншому, але практично схожими словами говорить Іван Богослов в Об‘явленні. З цього можемо зрозуміти, що ми зараз знаходимося між тими двома екстремами – першим сотворенням і новим небом, яке прийшло. Христос каже: «Вже тут і тепер Царство Боже є між вами». Цього треба бути завжди свідомим, щоб мати успіх у духовному житті. Це головний фундамент нашої духовності», – підкреслив о. Йона.

 

Департамент інформації УГКЦ
Джерело: www.ugcc.org.ua