//

В Конго монахиня отримала ніж в серце

У Демократичній Республіці Конго католицька монахиня стала жертвою насильства, що панує в цьому регіоні після минулорічних президентських виборів. Сестра Ліліен Мапалаї отримала ножове поранення в серце під час обідньої перерви в школі, в якій вона працювала вчителькою.


32-річну монахиню одразу завезли до лікарні, де лікарі констатували її смерть.


Як повідомляє National Catholic Reporter, після минулорічних виборів католицькі єпископи країни опублікували звіт, в якому показано, що у виборчому процесі була задіяна корупція, і тому їх результати є нечесними. Такої ж думки дотримуються міжнародні спостерігачі і близько 30 тисяч місцевих католиків, що виступили спостерігачами на виборах.


Архиєпископ Кіншаси Лоран  Монсенгво та інші єрархи після оголошення результатів закликали громадян до мирних протестів. За кілька днів до вбивства сестри Мапалаї розгорнулась хвиля насильства по відношенню до католиків. Опозиційні групи закликали народ вийти з протестом на страйк. Поліція намагалась зупинити їх, використовуючи сльозоточивий газ, деяких учасників протесту побила і заарештувала, оскільки уряд не надав дозволу для проведення маршу. Частині мітингувальників вдалося втекти до парафії, що знаходилась неподалік.


Чому саме сестра  Мапалаї стала жертвою насильства наразі залишається невідомим. Місцеві джерела припускають, що її могли переплутати з директоркою школи, і таким чином дати зрозуміти керівництву школи, щоб вони не підтримували протести і не допомагали їх учасникам.


Інші вважають, що причиною вбивства є те, що представники Церкви засудили перебіг виборчого процесу: «Зараз уряд є проти Церкви. Але це не проблема, це – наслідок того, що ми є разом з народом. Без цього наше християнське життя не має сенсу. Ми готові навіть віддати своє життя заради цього».


Представники Католицької Церкви Конго намагаються через Апостольського нунція передати інформацію про ситуацію в країні ширшому світові. Інформація про вбивство с. Мапалаї, яке відбулося 2 лютого, з’явилася в інтернеті спершу французькою мовою, а лише вчора стала доступною англійською мовою.


За словами місцевого священика, уряд постійно намагається придушити право народу на самовираження. А впродовж останнього періоду часу служби безпеки затримали трьох священиків, двох монахинь і двох мирян.