//

Завдання кардиналів – свідчити радість Христової любові

Сьогодні, 19 лютого 2012 р., о 9:30 місцевого часу у базиліці Святого Петра Вселенський Архиєрей Бенедикт ХVІ очолив Службу Божу. З ним, окрім численних священиків, єпископів та кардиналів, співслужили 22-ва кардинали, яким вчора під час Прилюдної Консисторії у ватиканській базиліці Папа надав кардинальську гідність.

 

На початку проповіді Святіший Отець виявив велику радість з приводу спільної Євхаристійної молитви з новими кардиналами, яких він учора приєднав до Колегії кардиналів; привітав усіх учасників Богослужіння, зокрема, духовенство та чернецтво, світську владу та повноважних послів і, особливо, нововведених у кардинальську гідність

.

Звертаючись до Першого Послання святого апостола Петра, уривок з якого був прочитаний під час богослуження, Папа наголосив, що заклик до пресвітерів бути ревними та дбайливими пастирями Христового стада звернене, перш усього, до нових кардиналів, які вже відзначаються багатьма заслугами перед Божим людом задля великодушного та мудрого душпастирського служіння, виконуваного у важливих дієцезіях чи у керівництві відомствами, або на служінні Церві на науковій та освітній ниві. Нова гідність, яку вони отримали, виявляє признання їхнього вірного служіння у Господньому винограднику, як також вшанування громад та народів, з яких вони походять і які гідно представляють у Церкві, а також ввірення їм нових, важливіших церковних обов’язків та сподівання на дальшу готовність для Христа і Церкви. «Ця готовність на служінні Євангелію міцно вкорінена у впевненості у вірі, – сказав Бенедикт ХVІ. – Знаємо, що Господь вірний Своїм обітницям і з надією очікуємо здійснення ось цих слів апостола Петра: «І як з’явиться архипастир, отримаєте нев’янучий вінець слави» (І Пт 5,4).

 

Далі Святіший Отець прокоментував уривок з Євангелії від святого апостола Матея, який читався під час Служби Божої у Ватикані, в якому йшлося про те, як під Божим натхненням святий Петро висловлює свою непохитну віру в Христа, Божого Сина і обіцяного Месію. У відповідь на це ясне визнання віри, зроблене Петром також і в імені інших Апостолів, Ісус виявляє ту місію, яку має намір йому довірити, тобто, що він має бути «каменем», «скелею», видимим фундаментом, на якому споруджено всю духовну будівлю Церкви (пор. Мт 16,16-19). Це визначення – «скеля-камінь» – не стосується характеру людини, але це слід розуміти в глибшому значенні – через завдання, яке йому доручив Ісус, Симон Петро стане тим, чим не є через «тіло і кров». Симон, що першим визнав Ісуса Христом і був першим свідком воскресіння, задля своєї оновленої віри стане скелею, яка чинить опір нищівній силі зла.

 

Далі Бенедикт ХVІ звернув увагу на те, що опис цієї євангельської події знаходить дальше пояснення у відомому, унікальному вівтарі Катедри святого Петра. Це величний трон, який, здається, ширяє у повітрі, але в дійсності його підтримують чотири статуї Святих Отців Церкви Сходу і Заходу. Понад троном підіймається велична скульптурна композиція, яка символізує славу Петрової Катедри і представляє візію суті Церкви та місце, яке в ній займає вчення Петра. В середині вітража бачимо сяючого голуба, символа Святого Духа, що є душею Церкви і виявляє Бога, як джерело світла.


Папа підкреслив, що ця скульптурна композиція вказує також і на те, що сама Церква є немов вікном, місцем, до якого наближається Господь Бог, виходить назустріч світові. Церква не існує задля себе самої, але спрямовує до того, хто є понад нами. Церква – це місце, в якому до нас, так би мовити, «прибуває» Бог, і де ми «вирушаємо» до Нього.

 

Далі Святіший Отець розповів, що величний бронзовий трон вміщає в собі старовинний дерев’яний трон, який довгими сторіччями вважався троном самого святого Петра і вміщений у скульптурну композицію вівтаря Катедри святого Петра задля свого символічного значення. Папа пригадав слова святого Ігнатія Антіохійського, який називає Церкву Риму «тією, що головує в любові», наголосивши, що бути першим у вірі нерозривно пов’язане з тим, щоб бути першим в любові. Віра без любові не була би справжньою християнською вірою.

 

Егоїстична віра не є справжньою. Хто вірить в Ісуса Христа і входить у динамізм любові, що знаходить своє джерело в Євхаристії, відкриває справжню радість і, в свою чергу, живе згідно з нею. Справжня віра освічена любов’ю і веде до любові, підносить вгору так, як вівтар Катедри святого Петра у ватиканській базиліці підіймає до сяючого вікна. Бог не є самотністю, але любов’ю – славною і радісною, любов’ю, яка розповсюджується і сіяє.

 

Бенедикт ХVІ підкреслив, що цей дар любові ввірений кожному християнинові – це дар, який треба передавати іншим разом із свідченням власного життя. Він вказав, що саме в цьому полягає завдання кардиналів – свідчити радість Христової любові. Папа вручив нових кардиналів під опіку Марії, Матері Воплоченого Слова, щоб Вона захищала шлях Церкви, підтримувала Своїм посередництво діяльність пастирів та прийняла під Свій покров всю Кардинальську Колегію.

 

Джерело: Радіо Ватикан