//

«Нова євангелізація має проводитись з усмішкою, а не з похмурим обличчям»,– Тімоті Долан

Під час сьогоднішньої зустрічі Папи з Колегією Кардиналів кардинал Долан говорив про нову євангелізацію: «Впродовж 50 років після скликання ІІ Ватиканського Собору ми бачили як Церква проходила останні стадії Контрреформації і віднайшла свою місіонерську роль. А владика Фізікелла говорив про важливість сильної і відповідальної віри.


Архиєпископ Нью-Йорку Тімоті Долан відкрив день молитви і роздумів Колегії Кардиналів, що передував проведенню Консисторії, виголошуючи промову на тему євангелізації у секуляризованому світі, в якому присутні суперечливі релігійні образи.


Владика Долан є одним із 22-ох осіб, котрі завтра отримають червоні біретти від Папи Бенедикта XVI. Архиєпископ Нью-Йорка – міста, яке може здаватись «столицею секуляризованої культури… водночас є дуже релігійним» – виділив сім точок ефективної стратегії євангелізації. Він зазначив, що у цій місії необхідними є довіра і відвага. Він також нагадав слухачам, що християнство є вірою в Особу, а не певною концепцією. Архиєпископ також говорив про «катехитичну неграмотність», як виклик, який слід подолати впродовж Року віри, проголошеного Папою.


«Нова євангелізація має проводитись з усмішкою, а не з похмурим обличчям»,– говорив владика Долан. Він також зазначив, що суть Церкви не полягає в тому, щоб ввести якісь заборони. Проголошення Євангелія є актом «любові», що може включати «пролиття крові». «На жаль, сьогодні маємо велику кількість мучеників»,– зазначив владика Долан.


Архиєпископ Долан виголошував промову італійською мовою, на рахунок чого він пожартував: «Дякую Вам, Святіший Отче і брати у Христі, за Вашу терпеливість щодо моєї примітивної італійської. Коли кардинал Бертоне попросив мене виступити італійською, я схвилювався, оскільки говорю італійською, як дитина.»


Перейшовши знову до серйозного тону, він закликав богословів «говорити про віру, як діти». «Ми повинні знову, як діти, говорити про вічну істину, красу та простоту Ісуса і Його Церкви»,– додав майбутній кардинал.


У своїй промові на тему Року віри глава папської Ради сприяння новій євангелізації, Архиєпископ Ріно Фізікелла, зазначив, що головними цілями є: «Відновити і посилити віру в часі великої кризи, в якій видається, що християни є байдужими, відірваними від життя та суспільства і часто стурбовані історичними подіями, які призвели до серйозної кризи ідентичності та соціальної відповідальності».


«Ключові аспекти віри є вже невідомим, – продовжив він,– відбувся безпрецедентний спад участі  у сакраментальному житті». За словами владики, «місіонерський запал, який колись провадив багатьма людьми, котрі покидали свої країни і їхали туди, де ім’я Ісуса Христа ще не було відомим, значно занепав».


Архиєпископ Фізікелла наголосив на тому, що існує «глибока фрагментація культури загалом, яка часто призводить до того, що люди не прагнуть до спільного бачення і не докладаються до спільних зобов’язань». У цьому контексті Рік віри, проголошений Папою Бенедиктом XVI, і його програма ініціатив, які ще слід визначити, «є ідеальною нагодою для усієї Церкви запропонувати спільне і об’єднане свідчення своєї віри».


За матеріалами Vatican Insider


Читайте також:


НОВА ЄВАНГЕЛІЗАЦІЯ ДЛЯ ПЕРЕДАЧІ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ВІРИ. LINEAMENTA
Апостольський лист Porta Fidei (Двері віри) Папи Бенедикта XVI для проголошення Року віри