//

Апостольська Столиця проти ринку зброї

Архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН в Нью Йорку, звернувся до учасників IV сесії Комітету з підготовки конференції, присвяченій Декларації про торгівлю зброєю. Архиєпископ наголосив, що позиція Святого Престолу з цього питання полягає не тільки в тому, щоб обмежити ринок зброї, але також сприяти тому, щоб зовсім "роззброїти" цю сферу міжнародної комерції.

 

Єрарх зазначив, що необмежена і непрозора торгівля зброєю є причиною багатьох негативних гуманітарних наслідків: уповільнення темпів розвитку, ризики конфліктів, нестабільності, загрози миру, сприяння культурі насильства і криміналу. Архиєпископ Чулікат наголосив, що зброєю не можна торгувати як будь-яким іншим видом товарів, тому треба створити законний, ефективний і сильний устрій, який допоможе зробити цю сферу більш прозорою.

 

Ватиканський дипломат запропонував встановити більш жорсткий контроль у сфері торгівлі легкими видами зброї і зброї малого калібру. На думку Святого Престолу, майбутня Декларація має зважати на потребу захисту прав людини, гуманітарне право та право на розвиток, а його успіх залежить від співпраці між країнами та організаціями в побудові культури миру.

 

За матеріалами  radiovaticana.org