//

Блаженіший Любомир: Бути багатим не є гріхом

Бути багатим не є гріхом. Важливо, щоб ми ставились до багатства не як до Бога, а як до дару від Бога. Те, що ви робите зараз, – робіть дуже чесно, взірцево, робіть якнайкраще. Будьте добрими бізнесменами, бо Україна потребує багатих людей, але чесних!

 

Так звернувся до бізнесменів Блаженніший Любомир Гузар 16 лютого під час зустрічі у рамках дискусійного клубу «Бізнес-Credo», який організовує Український католицький університет та Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS). Зустріч у форматі «business talk» модерував журналіст Микола Княжицький.

 

Блаженніший Любомир вважає, що можна бути добрим і чесним бізнесменом водночас. «Але над цим треба працювати, щоб покращити імідж вашої професії, піднести її на належний рівень. І Церква має вам у цьому допомогти. Також важливо, щоб молодь була переконана, що бути бізнесменом означає обрати не тільки чесний, а й почесний шлях у житті. Аби молоді хотіли бути бізнесменами не тільки заради грошей, а й щоб отримувати насолоду від роботи і приносити людям добро, адже бізнесмен – людина творча».

 

На питання від присутніх, як протистояти хабарництву у корумпованому середовищі, Блаженніший запропонував таке: «На мою думку, існує два шляхи, як позбутися корупції – бути солідарними та добиватися, щоби чиновники мали менше прав. Якщо чиновник немає, що вам дати, ви не маєте йому за що платити. Боротьба проти корупції вимагає величезних зусиль. Легко сказати – не давайте хабарі, але нічого ніколи не зміниться, якщо ми того не змінимо. Якби ви зібрали своїх колег і сказали: «Спробуймо не давати хабарів, бо у якомусь пункті треба те зачароване коло розламати».

 

Корінь суспільних проблеми, на думку Любомира Гузара, у браку духовності: «Якщо ми не змінимо мислення і хижацького способу господарювання, це не дасть добрих результатів. Економічний добробут не є запорукою успіху. Нам бракує духовності: духовні цінності не заперечують матеріальних, а навпаки скріплюють їх. Але на першому місці мусять бути все ж духовні пріоритети. Тоді держава стає сильною, а її матеріальні надбання –могутніми і корисним».

 

На думку єпископа УГКЦ, Церква не повинна створювати певні візії чи поняття про бізнес, але повинна представити людям Божі приписи, за допомогою яких можна успішно та корисно працювати для себе, ближніх: «Ціль Церкви – зустріч з Богом, а все інше є похідною цінністю від цього. Бути релігійним – означає зустріти Бога. А ми, як люди, можемо наповнити цю зустріч певним змістом».

 

Він також закликав бізнесменів не забувати, що талант та можливість бути успішними у бізнесі є Божим даром: «Я не хочу спрощувати те, що не є легким. Однак подумайте, що ви можете зробити, щоб ті лиха, які є навколо, подолати, усунути, щоб ми для наших дітей підготували кращу Україну», – підсумував Блаженішший Любомир Гузар.

 

Довідка

У 2011 році Український католицький університет та Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) створили унікальний майданчик та започаткувати активний діалог для взаємодії бізнесу і суспільства через серію зустрічей у рамках дискусійного клубу «Бізнес Credo». Участь у зустрічах «Бізнес Credo» – це можливість для власників та топ-менеджерів поспілкуватись у форматі «business talk» із провідними мислителями та лідерами суспільної думки в українському та міжнародному середовищі.

Гостями попередніх зустрічей були ректор Українського католицького університету отець-доктор Борис Ґудзяк, відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі, правозахисник, публіцист Мирослав Маринович.

Джерело: ucu.edu.ua