//

ESA назвала космічний корабель іменем католицького священика

Європейське космічне агентство (ESA) назвало нову вантажівку на честь бельгійського вченого і священика Жоржа Леметра, який відкрив закон Хаббла раніше самого Едвіна Хаббла. Повідомлення про присвоєння імені з'явилося на офіційному сайті агентства.

 

Дата запуску нового корабля ATV-5 поки не визначена (раніше повідомлялося про 2015 рік). Четверта вантажівка, названа на честь Альберта Ейнштейна, має відправитися до Міжнародної космічної станції на початку 2013 року, третя – у березні 2012 року. Вона отримала ім'я Едуардо Амальді – відомого італійського фізика.

 

На даний момент до станції вже літали два вантажних корабля Європейського космічного агентства – Жюль Верн і Йоганн Кеплер у 2008 і 2011 роках відповідно.

 

Сімейство кораблів ATV було створено як доповнення до російських "Прогрес". Європейські вантажівки можуть доставляти на МКС більш, ніж утричі більше вантажів, ніж їхні російські аналоги (до 7,6 тонни проти 2,3 тонни). Деякий час тому з'являлася інформація, що ESA планувало створити на основі ATV пілотований апарат для доставки на орбіту людей.

 

Жорж Леметр, серед іншого, прославився тим, що у 1927 році опублікував у журналі Annales de la Societe scientifique de Bruxelles статтю, в якій сформулював чудову емпіричну закономірність – червоне зміщення випромінювання галактики пропорційне відстані до неї. У 1929 році цей же закон сформулював Хаббл і закономірність отримала його ім'я.

 

За матеріалами lenta.ru