//

Папський церемонімейстер про історію консисторії

Напередодні консисторії, яка відбудеться 18 лютого, отець прелат Гвідо Маріні, керівник Служби папських літургій, на сторінках "L'Osservatore Romano" звертає увагу на походження і розвиток обряду. "Раніше церемонія присвоєння кардинальської гідності відбувалася під час таємної консисторії. Відразу після цього нові кардинали, які проживали в Римі, інформувалися про надання їм цієї гідності через отримання спеціального "квитка", - повідомив архиєпископ Маріні. Потім кардинали прибували до Апостольського Палацу, щоб отримати пурпурний берет з рук Святішого Отця. "Нові кардинали, які жили поза Римом, отримували берети через спеціальних делегатів. Такі єрархи протягом одного року повинні були відвідати Рим, щоб зустрітися з Понтифіком особисто і отримати з його рук пурпурний капелюх і повідомлення про призначений для них римський храм або дияконію ", - зазначив головний папський церемонімейстер.


Священик підкреслив, що публічні консисторії проходили зазвичай у базиліці св. Петра, а також і в Сикстинській каплиці і Залі Консисторії в Апостольському палаці. Під час консисторії нові кардинали складали присягу на вірність Святішому Отцю, отримували пурпурні капелюхи, слухали промову Папи, а потім отримували кардинальські перстені.


Отець прелат Маріні розповів, що під час II Ватиканського Собору церемонія консисторії була змінена: вона стала простішою, проте в ній збереглися сутнісно важливі елементи. В обряді надання кардинальської гідності збереглося вручення пурпурного берету, замість капелюха, і надання титулу. Вручення перстенів було перенесено на наступний день, коли нові кардинали відправляли св. Літургію разом зі Святішим Отцем. "Новий обряд консисторії вперше провів папа Павло VI у червні 1969 р.", - зазначив о. Маріні.


Священик підкреслив, що останні невеликі зміни в обряді були здійснені вже за Папи Бенедикті XVI в 2007 році. Вони стосувалися одягу Святішого Отця, введення молитви перед криптою апостола Петра і скорочення літургійних текстів. Крім того, вручення золотих перстенів і призначення титулу або дияконії відбувається  в перший день консисторії.

 

За матеріалами radiovaticana.org