//

У Тернополі презентують фотовиставку портретів соціально незахищених дітей

20 лютого (о 14.00) відбудеться відкриття всеукраїнського проекту серії фотовиставок «Щастя - це …?!» про малозабезпечених дітей і молодь, якими понад 10 років опікуються організації міжнародного благодійного фонду "Карітас" України. Фотоекспозицію із декількох десятків світлин презентуватимуть в українському домі «Перемога» (бульвар Тараса Шевченка, 27) з 20 лютого по 5 березня.

 

"На кожній світлині відображено портрет дитини, що в силу певних обставин перебуває у складних життєвих обставинах, - зазначила менеджер зовнішніх зв'язків “Карітасу” Надія Чорна. - Це діти із неблагополучних, малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти трудових мігрантів. Вони мріють, навчаються, посміхаються, вміють щиро радіти речам і людям, що оточують їх, знають, чим є щастя".

 

Мета проекту - актуалізація проблематики дітей у складних життєвих обставинах, привернення уваги громадськості, медіа, влади. Надія Чорна сказала, що “за даними видання «Комсомольська правда» сьогодні в Україні близько 136 тисяч дітей  виховуються в 60 тисячах неблагополучних сімей. Кожна десята дитина в Україні – безпритульна. Кожен другий безпритульний регулярно вживає алкоголь і наркотики. Багато бездомних дітей заробляють собі на життя крадіжками, розбоєм і проституцією. Дослідження ЮНІСЕФ свідчать, що 10% безпритульних дітей – неписьменні, а інші мають рівень знань, який не відповідає їхньому віку".

 

Фотовиставка вже побувала у Львові, а незабаром помандрує до Хмельницького, Коломиї, Києва і Донецька.

 

прес-служба архиєпархії

Довідка:

Карітас (від лат. "caritas" – милосердя, самовіддана, безкорисна любов) – це міжнародна мережа благодійних організацій, яка займається підтримкою розвитку громадянського суспільства, наданням матеріальної і соціальної допомоги, розвитком традицій філантропії.

Перша організація "Карітасу" була створена у німецькому місті Фрайбург у 1897 році католицьким священником, згодом почали утворюватися подібні організації в інших країнах. 1950 року благодійні організації Карітас з різних країн об’єдналися в "Карітас Інтернаціоналіс" – який зараз є конфедерацією 162 національних благодійних організацій, що діють у близько 200 країнах світу.

Перші регіональні організації "Карітасу" почали виникати в Україні з набуттям незалежності ще у 1992 році; в основному, вони займалися розподілом гуманітарної допомоги. Проте суспільні потреби зумовили розширення напрямків соціальної роботи "Карітас" в Україні, що привело до створення громадської організації – "Карітас" України. Сьогодні налічується 12 таких регіональних організацій, також парафіяльні "Карітаси".

Місією "Карітасу" України є розвиток традицій доброчинної діяльності та здійснення соціальної роботи, виходячи із християнських морально-етичних цінностей, а також розробка та впровадження національних програм для забезпечення соціальної допомоги та підтримки найбільш потребуючого населення України незалежно від національної приналежності чи віросповідання.

Існують пріоритети "Карітасу" України, спільно погоджені усіма організаціями:

допомога соціально незахищеним людям, яка включає в себе комплекс послуг на базі соціальних центрів, що діють при регіональних організаціях Карітас – допомога одягом, безоплатне харчування, побутові послуги, допомога медикаментами тощо;

медико-соціальні послуги одиноким літнім людям, які забезпечуються національною програмою "Домашня опіка", що діє при регіональних організаціях;

діяльність служб допомоги людям у несприятливих життєвих обставинах, зокрема одиноким матерям, жінкам, що зазнали сексуального насилля та насилля в сім’ї, ув’язненим, узалежненим від алкоголю та наркотиків;

допомога дітям та молоді, сім’ям – мобільна робота з дітьми та молоддю із кризових сімей, допомога дітям із малозабезпечених родин, опіка дітьми трудових мігрантів, робота дитячих сиротинців та оздоровчих таборів та інше;

реабілітація і соціалізація  людей з особливими потребами;

допомога у надзвичайних ситуаціях  потерпілим від катастроф та стихійних лих - "Карітас" України за час своєї діяльності реалізував 8 великих проектів матеріальної, соціальної та психологічної допомоги жертвам стихійних лих;

в останні роки значного розвитку набула діяльність "Карітасу", пов’язана із процесом нелегальних міграцій ─ реінтеграція і репатріація українських мігрантів, протидія торгівлі людьми, зокрема жінками, лобіювання інтересів мігрантів, наукові дослідження соціальних проблем мігрантів;

робота, спрямована на профілактику і лікування ВІЛ\СНІДу;

діяльність шпиталю ім. А. Шептицького у Львові, який надає медичну і соціальну допомогу людям, що перебувають у кризових життєвих обставинах, також є постійно діючий хоспіс;

крім того, регіональні "Карітаси" на місцях реалізують "базові послуги": роздача гуманітарної допомоги, благодійні їдальні, соціальні центри для дітей. Також Карітас України проводить постійні благодійні акції, спрямовані на збір пожертв для надання допомоги потребуючим та реалізації соціальних проектів та програм: "Різдвяна свічка", "Шкільний портфелик", "Великодній кошик", "Святий Миколай іде до сиріт" та інші.

До проектів "Карітасу" України залучено близько 500 працівників і 1000 волонтерів. Принципами роботи працівників "Карітасу" України є посвячення, професійність, відповідальність, прозорість діяльності, християнська інспірованість.

На сьогодні серед основних завдань нашої організації є подальший розвиток співпраці із партнерами за кордоном та в Україні, розробка нових концепцій соціальної роботи, впровадження в життя нових соціальних програм та проектів. "Карітас" України в усіх сферах своєї діяльності намагається розвивати конструктивне співробітництво з іншими організаціями та державними службами для досягнення спільної мети - допомогти потребуючим.

Адреси соціальних центрів для дітей і молоді "Карітасу" України: 

м. Київ, вул. І.Микитенка, 7Б,

тел./факс (044) 5120085

м.Донецьк, вул. Чернігівська, 6А

м.Донецьк, вул. Фоміна, 1А,

тел./факс (062) 2038436

м.Хмельницький, вул. Зарічанська, 10/3,

тел./факс (0382) 785989

м.Тернопіль, вул. Замонастирська, 1,

тел./факс (0352) 521517

м.Львів, вул. К.Левицького, 111,

тел./факс (032) 2767637

Національний координатор програм допомоги сім'ям, дітям та молоді:Зоряна Лукавецька, zorjana@caritas-ua.org"> zorjana@caritas-ua.org.

МБФ “Карітас України”, 79016  м. Львів, вул. Озаркевича, 4, тел./факс (032) 2255890, 2255891, е-mail: caritas@caritas-ua.org"> caritas@caritas-ua.org, www.caritas-ua.org.

 

Джерело:www.tze.org.ua