//

"Церква завжди опікувалась потребами людей, що пройшли випробування війною"

Звернення Владики Михаїла (Колтуна) з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

 

Дорогі учасники бойових дій, їхні рідні та близькі, дорогі брати і сестри. Від імені Української Греко-Католицької Церкви прийміть щирі вітання з нагоди відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

 

Добре, що події, до яких ви причетні, волею Господа віддаляються від нас у часі і стають історією. Відвагу і мужність людських вчинків у бойових умовах завжди супроводжує гірка статистика втрат і страждань. Вихідці з України брали участь у війнах та військових конфліктах у 26-и країнах світу, в кожній з яких ви пережили випробування, зберігши людську гідність у складних умовах війни. На жаль, рішення політиків, на підставі яких ви брали участь у бойових діях, не завжди співпадали з вашими власними переконаннями.

 

Окремою сторінкою в літописі цих подій постає війна в Афганістані. Близько 160 000 українців взяли участь у війні. 3360 загиблих, 8000 поранених – ось неповний перелік жертв війни в Афганістані. Її наслідки ми відчуваємо й сьогодні. 

 

У ці дні Церква особливо молиться за вас та за ваших рідних і близьких, за тих, кого вже немає з нами, а також за дружин, дітей, родини та сім’ї, котрі втратили своїх синів, чоловіків, батьків.

 

Церква завжди опікувалась потребами людей, що пройшли випробування війною. Держава, підтримуючи учасників спецоперації після їхнього повернення та сім’ї загиблих, часто не була готова дати відповіді на запитання, поставлені причетними до війни в Афганістані. Завдання Церкви полягає в пошуку відповідей на них спільно з потребуючими.

 

Сьогодні від імені Української Греко-Католицької Церкви щиро бажаю вам, дорогі воїни, вашим родинам, а також сім’ям полеглих побратимів міцного здоров’я, сильного духу і правдивої віри. Дякую Богу за мир, який настав завдяки вашому неоціненному внеску й відвазі.

 

З глибокою повагою й молитвою,
єпископ Михаїл (Колтун),

керівник Департаменту Патріаршої Курії
Української Греко-Католицької Церкви
у справах душпастирства силових структур України

 

Джерело: www.kapelanstvo.org.ua