//

«Бажаю вам бути добрими пастирями»: Глава УГКЦ до семінаристів в Айхштетті

У рамках офіційного візиту до Німеччини Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) 13-14 лютого відвідав м. Айхштетт. Метою цих відвідин було ближче знайомство із єдиним у Німеччині католицьким університетом (KU Eichstätt-Ingolstadt) та Східною колегією (Collegium Orientale). Разом із Главою УГКЦ прибув Апостольський екзарх для українців у Німеччині та Скандинавії Владика Петро (Крик), який супроводжує Блаженнішого Святослава у його подорожі Німеччиною.

 

Насамперед, Глава УГКЦ зустрівся із Єпископом Айхштетта Грегором-Марією Ганке. Архиєреї говорили про тіснішу співпрацю між обома Церквами. Владика Грегор-Марія поділився «великою радістю» вітати у себе Блаженнішого Святослава: «Айхштетт завжди для Вас відкритий! Почувайтеся як вдома!». Окрім цього, він назвав Українську Греко-Католицьку Церкву «фундаментом», до якого вони хочуть «будувати мости».

 

 

Важливий акцент Єпископ Айхштетта поставив на існуванні та значенні Східної колегії в його єпархії, адже в ній навчаються та здобувають богословську освіту багато студентів греко-католиків: «Я єдиний єпископ у Німеччині, який має дві семінарії: латинську та східну» (тому професори католицького університету намагаються звертати велику увагу на східне богослов’я. - Авт.).

 

На знак подяки за гостинність Блаженніший Святослав подарував Владиці Грегору-Марії Ганке ікону Христа-Учителя: «Як ви знаєте, Візантійська Церква живе у світі ікон. Ікона – це не вид церковного мистецтва, а таїнство, що робить видимим те, що є ще невидимим! Ікона є місцем зустрічі Бога і людини, а також людини і святої людини. Ми сьогодні з вами також зустрічаємося, а єпископ є тим учителем, який керує Церквою від Божого імені і наповнює її святим життям». На зустрічі був також президент католицького університету Айхштетт-Інґолштадт, професор, д-р. о. Ришард Шенк та багато інших професорів й викладачів цього навчального закладу. Тому Глава УГКЦ мав можливість дізнався про умови навчання студентів-богословів із УГКЦ.

 

Особливу увагу Блаженніший Святослав приділив Східній колегії. Предстоятеля УГКЦ від імені усіх студентів привітав ректор монсеньйор Пауль Шмідт. Спершу він пригадав попередні зустрічі із Його Блаженством: у 2008 році у Львові ще як із ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа та в 2011 році у Вюрцбургу ще як з Єпископом для українців греко-католиків у Аргентині. Саме завдяки ініціативі та наполегливому проханню (тоді ще ректора Львівської духовної семінарії) ректорат Східної колегії (в особі ректора о. Пауля Шмідта та віце-ректора о. Олександра Петринка) став активним учасником щорічної конференції ректорів УГКЦ. Монсеньйор Пауль Шмідт висловив величезну радість та честь вітати у стінах Східної колегії Блаженнішого Святослава - тепер вже як Главу УГКЦ.

 

Після привітального слова та короткої спільної молитви в колегіальній каплиці Святого Духа Предстоятель Церкви поспілкувався із студентами Східної колегії. Слід зауважити, що колегія має екуменічний характер, тому в ній навчаються студенти із різних Східних Церков. Окрім студентів із УГКЦ, які становлять більшість в айхштеттській колегії, тут навчаються також студенти із Мукачівської греко-католицької єпархії та Сиро-Маланкарської, Словацької Греко-Католицької, Грузинської Православної, Української Православної (МП), а також й Римо-Католицької Церков.

 

Блаженніший Святослав «дуже тепло» промовляв до студентів, а 14 лютого, у день пам’яті рівноапостольного Кирила, вчителя слов’ян, відслужив для них Архиєрейську Літургію. У проповіді Глава УГКЦ звернувся до них такими словами: «Господь є тим Добрим пастирем, якого проповідували старозавітні пророки. Добрий пастир кладе своє життя за вівці, а не втікає зі страху перед вовком від свого стада, як наймит. Він є також «дверми», через які проходить його стадо. Це є велике зловживання, коли священик приходить до вірних в образі наймита чи злодія. Але, навпаки, великим даром й благословенням для парафії, коли священнослужитель прибуває до вірних як Добрий пастир, який знає своє стадо й за нього готовий віддати власне життя. Бажаю вам, семінаристам, які навчаються у Східній колегії, бути добрими пастирями й після навчання іти до вірних, як це робив святий Кирило, патрон Європи, захищаючи в Римі право слов’ян молитися своєю мовою».

 

Після Богослужіння Блаженніший Святослав мав також змогу поснідати разом із колегіатами і всіма вірними, які були на молитві, та коротко поспілкуватися із ними.

 

Департамент інформації УГКЦ