//

Марнослів'я – не наш жанр. О. Ломбарді про місію радіомовлення і Радіо Ватикану

Учора вперше з ініціативи ЮНЕСКО відзначався Всесвітній день радіо. Своїми думками про роль радіомовлення в епоху сучасних комунікаційних технологій поділився генеральний директор Радіо Ватикану отець Федеріко Ломбарді.


Винахід радіо, – сказав о. Ломбарді, – є надзвичайно важливим досягненням людства, бо завдяки йому людське співтовариство отримало можливість "вступати у діалог".  Хоча нині деякі вважають радіо "бідною родичкою" телебачення, парадоксальним чином рейтинг радіо підвищується, а телебачення – навпаки, падає. Ця тенденція, переконаний отець Ломбарді, пояснюється, по-перше, більшою гнучкістю радіо: його можна слухати у різні моменти нашого життя, чого не можна сказати про друковані або візуальних мас-медіа. Крім того, радіо може собі дозволити інший стиль – стиль "поглиблення": радіо не прагне до видовищності, характерної для телебачення, марнослів'я – не його жанр. Не кажучи вже про нічних слухачів, про хворих і слабозорих, для яких радіо іноді залишається єдиним джерелом не стільки інформації, скільки її поглиблення. Радіо дозволяє наблизитися до самої душі слухача. Не треба забувати і про те, що музика, яка відіграє важливу роль у комунікації, є постійною супутницею радіомовлення. Радіо має і масу інших переваг: воно не вимагає колосальних вкладень, а значить, залишається доступним для місцевих ініціатив і для бідних країн.


За день до Всесвітнього дня радіо наша радіостанція відзначила 81 рік. Але й сьогодні, в епоху мультимедійності, їй цілком вдається зберегти свою специфіку. "Специфіка Радіо Ватикану залежить від нашої місії, – підкреслює отець Ломбарді. – Від того, що ми хочемо сказати, що надихає наше послання і його зміст". Зрозуміло, мова цього послання постійно вдосконалюється, і сьогодні ми не обмежуємося ефіром: публікуємо тексти в Інтернеті, створюємо відеоновини, у нас є плеєр, за допомогою якого ми транслюємо кліпи з Ватиканського телецентру. "Ми увійшли у світ, який не є радіофонічним у вузькому сенсі", – пояснює отець Ломбарді. Однак, при цьому ми намагаємося зберегти його характерний стиль, до якого додається наша "місцева характеристика":

багатомовність, тлумачення послання Церкви сучасному світу різними мовами і в різних культурних контекстах.
Пріоритетами сьогоднішнього дня для Радіо Ватикану стали теми, пов'язані з миром і війною в Африці та на Близькому Сході. У цих регіонах радіомовлення часто є єдиним способом наблизитися до людей. Головне ж покликання Радіо Ватикану завжди і всюди – це бути голосом свободи, підтримки для тих, хто страждає, бідних, переслідуваних. "На жаль, – говорить на закінчення о. Ломбарді, – світова історія продовжує ставити нас перед тими ж проблемами, і ми вважаємо їх для себе особливим викликом".

 

За матеріалами Радіо Ватикан