//

Барак Хусейн Обама vs. американські католики, або Згортання свободи совісті по-американськи

Минулого тижня боротьба між католиками США та президентом Бараком Обамою вийшла на новий рівень. Боротьба загострилась на стільки, що «Керівництво армії США заборонило католицьким капеланам зачитувати під час Служби Божої звернення від єпископа до вірних. Зокрема йшлося про надісланий 26 січня лист, в якому Архиєпископ Тімоті Брольо закликає вірних протистояти політиці адміністрації президента Барака Обами стосовно включення контрацепції, стерилізації та абортів у план роботодавців щодо покриття страхових послуг у сфері охорони здоров’я.»


Цей безпрецедентний вчинок американських військових інакше, як порушенням релігійних свобод, які гарантує американська Конституція, назвати не можна. Так твердиня західної демократії відреагувала на протести католиків щодо реформи охорони здоров’я, яку проводить уряд Барака Обами, найліберальнішого президента США за увесь час існування цієї держави.


Опинившись під перехресним вогнем американського католицького єпископату та католицьких організацій, Білий Дім удався до… брехні. Саме так охарактеризував американський єпископат роз’яснення, яке Білий Дім дав з питань, що хвилюють американських католиків.


«Білий Дім бреше і говорить напівправду для захисту Барака Обами від судового переслідування за порушення релігійної свободи, – каже американський єпископат. Американські єпископи опублікували докладну відповідь на пояснення Білого дому в справі форсованого Обамою закону про медичне страхування, який вимагає, щоб кожен роботодавець, також і католик, викупив страховий пакет, що забезпечує оплату контрацептивних, абортивних та стерилізаційних засобів… Єпископи детально аналізують пояснення президента, вказуючи на брехню та напівправду, які в них містяться. І, як приклад, адміністрація Обами стверджує, що Католицька Церква відповідно до пункту про совість, виключається з цього закону. Насправді ж цей пункт стосується тільки тих релігійних організацій, які служать лише католикам. Натомість немає жодного застосування щодо католицьких шкіл, лікарень, університетів та благодійних організацій, тому що вони відкриті для усіх людей, незалежно від релігії. Інший приклад напівправди, яку оприлюднив Білий дім, стосується абортивної таблетки RU486. Адміністрація Обами оголошує, що цієї таблетки не було у списку, але додає, що в ньому є інші абортивні медикаменти, такі як Ulipristal, а остаточне рішення щодо RU486 ще неприйняли».


Що більше, скандал набрав нового розмаху, коли на сторону католиків стали релігійні лідери США: «Рік Воррен, пастор Церкви Седдлбек, заявив про свою «100-відсоткову солідарність» із католицькими єрархами. «Я швидше сяду у в’язницю, аніж підкорюсь наказу уряду, який порушує Божі закони»,– зазначив він. Річард Ленд, глава Комісії з питань етики та релігійної свободи Церкви південних баптистів, зазначив: «Наші попередники відбували ув’язнення і помирали заради тієї свободи, яку ми зараз маємо. Саме тому ми відповідальні перед Богом захистити цю свободу, поки уряд не відібрав її у нас». Відомий євангелист Чарльз Колсон, рабин Нью-Йорку Мейр Соловейчік та кардинал Дональд Вюрл стали співавторами статті у «Тhe Wall Street Journal», в якій підбивають підсумки, що «за жодних умов людина не повинна іти проти своєї совісті та відмовлятись від своїх релігійних поглядів, аби підкоритись абсолютно несправедливому закону».


Найцікавіше, що власне пастор Рік Воррен у часі передвиборних змагань у США став на бік тоді ще кандидата у президенти Барака Обами. Така зміна його поведінки, очевидно, вказує на те, що і він розчарувався у надії багатьох американців.


Що більше, Обама отримав чергового ляпаса від католицького єпископату США, який відкинув «компромісні» пропозиції Білого Дому, офіційно звинувативши адміністрацію Обами у тому, що вона втручається «у внутрішнє управління релігійних установ, а також примушує релігійних осіб та групи діяти проти своїх найглибших переконань». Таке звинувачення є надзвичайно серйозним і фактично вимагає від федеральних органів США порушення кримінальних справ проти Обами та його адміністрації за пряме порушення американської Конституції.
У цій історії ще не видно кінця, але на перший погляд дивує те, що американський президент, обраний на хвилі загальнонаціональної ейфорії, за час свого правління зумів повністю посваритися з католиками через свої нестримно ліберальні реформи, з євреями через свою політику стосовно Держави Ізраїлю, і навіть з американськими протестантами, які його вважали своїм.


Насправді нічого дивного не відбувається. Дивне уже відбулося. Відбулося тоді, коли Барака Хусейна Обаму американці обрали своїм президентом.


Того, хто в цей час не був у США, не перестає дивувати, як американські євреї голосували за Обаму, якщо було відоме його бажання створити палестинську державу коштом Ізраїля? Як за нього могли голосувати мусульмани, вважаючи його своїм, якщо він не приховував, що згідно шаріату – він апостат від ісламу? Як могли за нього голосувати католики, якщо про нього було відомо, що він прихильник абортів, контрацепції, «шлюбів» гомосексуалістів? Як за нього могли голосувати протестанти, якщо він відкрито хизувався своїми не зовсім християнськими поглядами?


Направду дивовижна ситуація.


Але ця ситуація може бути для нас дуже і дуже повчальною.


Свого часу Німеччина проголосувала за партію, яку очолював Адольф Гітлер, тому що багато німців були переконані, що саме він є рятівником Німеччини. Наслідки такого вибору усім відомі. Американські католики повністю проігнорували думку власного єпископату і голосували за Барака Хусейна Обаму. Наслідки такого волевиявлення американські католики щойно почали пожинати. І велике питання, чим завершиться це американське протистояння. Американський happy end поки що можливий. Але що, як одного дня нам усім підсунуть Узурпатора, який видаватиметься для усіх усім?


Виникають підозри, що й Антихрист прийде до влади абсолютно демократичним шляхом. Тому час подумати про власну персональну відповідальність за відданий на виборах голос.

 

о.Орест-Дмитро Вільчинський