//

Про "афери" в Римській курії

Італійський католицький письменник Вітторіо Мессорі пояснює гучні останнім часом "афери" в Римській курії браком віри. Йдеться про анонімні доноси на Держсекретаря Ватикану і появу у ЗМІ листів до Папи і його найближчих співпрацівників з приводу фінансових зловживань, які нібито відбуваються у Ватикані, і т.д.


Коментуючи події на сторінках понеділкового видання "Corriere della Sera",  Мессорі закликає вірних не згіршуватися, бо вони мають знати, що до моменту Останнього Суду "зерно росте разом з кукіллю".
У своїй статті Мессорі нагадує: "вже свята Катерина, оголошена Доктором Церкви Папою Павлом VI, писала, що папський двір здавався їй "раз гніздом ангелів, а іншого разу – гніздом змій". На його думку, необхідно спочатку замислитися над "організаційним" аспектом: "сам адміністративний апарат протягом багатьох років заїкається з тривожною частотою; це двозначності, недоліки, дипломатичні промахи або навіть помилки – наприклад, в офіційних документах – латинською мовою, яка й надалі є офіційною мовою, якою, однак, володіє все менше людей і володіють нею все гірше".


За словами Мессорі, у цій царині не допоможе ніяка "реорганізація фірми", оскільки, мабуть,  не вистачає "свіжих та високоякісних сил". А стається так тому, що єпархії неохоче посилають до Ватикану молоде талановите духовенство, – говорить Вітторіо Мессорі. Він також додає, що незважаючи на це, все ще розростається ватиканська бюрократія, про що свідчить кількість сторінок в Annuario Pontificio ("Папський щорічник", офіційний статистичний довідник стуктури Католицької Церкви – ред.), яка з часу ІІ Ватиканського Собору збільшилася майже втричі. Публіцист констатує, що "католицький реалізм потребує  різкого скорочення Католицької  структури, котра з масової, якою була, стає, а може вже й стала, спільнотою меншості".


На думку Мессорі особливу увагу треба звернути на "моральний зсув, який не стосується лише сексуальної сфери, повторне, як в епоху Відродження, перетворення ватиканських палаців на вузли інтриг і боротьби за кар'єру, владу, гроші, ідеологічні та політичні інтереси". "на це немає реформи чи виключно людських ліків. Тут будь-яка техніка реорганізації до смішного безпорадна і має відкритися на "скандал" молитви, – пише Мессорі, цитуючи слова кардинала Йозеф Ратцінгера в інтерв'ю–промові "Доповідь про стан віри", коли він зізнався, що його більше здивувала б нині справжня віра, ніж її відсутність.


Мессорі не сумнівається, що на думку Бенедикта XVI, головним завданням Церкви є віднайдення віри, оскільки він переконаний, що "коли віра коливається чи згасає, коли вона не є більше щоденним сенсом буття, готується вистрибнути миготлива бюрократична лінь, так що поважний монсеньйор і молодий монах готові перетворитися на працівників клерикального міністерства і тому стати вразливими на будь-яку спокусу".

 

За матеріалами: wiara.pl