//

Митрополит Філадельфійський УГКЦ закликав вірних протистояти несправедливим законам

 Мої брати і сестри в Христі!

Я пишу до вас з приводу хвилюючого й серйозного питання, яке безпосередньо негативно вплине на Церкву в Сполучених Штатах Америки і яке похитне фундаментальні права релігійної свободи громадян усіх віросповідань. Федеральний уряд, який стверджує, що він є «з, для і за народ», якраз завдав удару по майже четвертині цього народу, католиках, і по мільйонах, яким служать вірні католики.

 

Державний Департамент здоров'я та соціального забезпечення оголосив минулого тижня, що майже всі роботодавці, включаючи католицьких роботодавців, будуть змушені забезпечувати своїх працівників страхуванням здоров'я, яке включає стерилізацію, протизаплідні засоби, контрацептиви. Майже всі страхові компанії будуть змушені включати цей «сервіс» в свої страхові поліси. І майже всі особи будуть змушені купувати це покриття як складову страхових полісів.

 

Таким рішенням Адміністрація відкидає Першу поправку до Конституції Сполучених Штатів, заперечуючи католикам нашої країни в першому й найфундаментальнішому праві, а власне, на релігійну свободу. І як результат, якщо правило не буде змінене, ми, католики, будемо примушені або йти проти своєї совісті, або відмовляти в медичному покритті нашим працівникам (платячи за це штрафи). Єдина поступка Адміністрації полягає в тому, що нашим інституціям дано один рік на погодження.

 

Ми не можемо, ми не будемо погоджуватися з цим несправедливим законом. Людей віри не можна зробити другосортними громадянами. До нас уже приєдналися наші брати та сестри всіх віросповідань і багато інших людей доброї волі у цих важливих зусиллях повернути собі нашу релігійну свободу. Наші батьки та діди не прибули на ці береги, щоб помагати будувати американські міста і села. їх інфраструктуру та інститутці, підприємства та культуру, а за це щоб їхні нащадки були позбавлені їхніх Богом даних прав. Впродовж минулих поколінь Церква завжди могла покладатися на своїх вірних, які піднімалися й захищали її священні права та обов'язки. Я сподіваюся та вірю, що й зараз вона може розраховувати, що це покоління католиків вчинить так само. Наші діти та внуки гідні не меншого.

 

З огляду на сказане, я хочу просити вас про дві речі. Перша, як спільнота віри ми мусимо присвятити себе молитві та посту, щоб мудрість та справедливість перемогли, й релігійна свобода буда відновлена. Без Бога, ми не зможемо нічого зробити; з Богом ніщо не є неможливим. Друге, я також раджу всім звернутися до сайту: http://www.usccb.org, щоб дізнатися більше про цей серйозний наступ на релігійні права і як сконтактуватися з Конгресом, щоб підтримати законодавчу діяльність, яка може заблокувати рішення Адміністрації.

 

+Стефан Сорока
Митрополит Архиєпископ Філадельфійський

Джерело: www.ukrarcheparchy.us