//

10-річчя встановлення чотирьох єпархій в Росії

11 лютого виповнюється 10 років з моменту встановлення в Російській Федерації чотирьох католицьких єпархій. В цей день, присвячений пам'яті Лурдської Божої Матері, «поспішаючи пристосувати церковні структури на дорогій російській землі для кращого поширення проповідування істини», своєю Апостольською Конституцією «Russiae intra fines» («В межах Росії») Папа Іван Павло II підніс Апостольську Адміністратуру для католиків латинського обряду Європейської частини Росії з центром у Москві у достоїнство Архиєпархії. Три інші Апостольські Адміністратури - Півдня європейської частини Росії (з центром в Саратові), Західного Сибіру (з центром в Новосибірську) і Східного Сибіру (з центром в Іркутську) – піднесені до гідності єпархій. Чотири новозасновані єпархії отримали назви: Божої Матері в Москві, Святого Климента в Саратові, Преображенської в Новосибірську і Святого Йосипа в Іркутську. Такі назви обрані з метою висловити повагу до вже існуючих на цих територіях єпархій Російської Православної Церкви.


Цією ж АпостольськоюКонституцією з чотирьох єпархій створена Церковна провінція «Божої Матері в Москві», а новостворена Архиєпархія Божої Матері в Москві піднесена до гідності митрополичої столиці цієї провінції. Парафіяльний храм Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Москві піднесений у ранг і достоїнство Катедрального собору Архиєпархії.


Відповідно до Кодексу Канонічного Права, «Єпархія (дієцезія) - частина Народу Божого, довіряється пастирській опіці єпископа в співпраці з пресвітером, щоб вона, тримаючись свого пастиря і будучи зібрана ним у Святому Дусі з допомогою Євангелія і Євхаристії, склала окрему Церкву, в якій воістину перебуває і діє єдина свята Католицька і апостольська Церква Христова »(кан. 369). На відміну від Апостольських Адміністратур, які засновуються лише «з огляду на особливі і вкрай вагомі причини» (кан. 371 § 2), єпархія є нормальною формою організації церковного життя.


На згадку про цю подію російські єпископи зустрінуться 11 лютого в Люрді, щоб в день пам'яті о'бявлення  Божої Матері в цьому місці урочистою Святою Літургією подякувати Богові за встановлення чотирьох єпархій у Росії.


12 лютого, в 10:00 ранку, Архиєпископ Паоло Пецці, Митрополит Архиєпархії Божої Матері в Москві, очолить подячну Святу Літургію в Катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Москві.


За матеріалами www.cathmos.ru